Ruina chrastavského kulturního domu jde k zemi

Chrastava (Liberecko) – Nedokončené kulturní domy, které se staly útočištěm bezdomovců a narkomanů „zdobí“ mnoho měst v celém Česku. Chrastava se po marné snaze domluvit se s vlastníkem rozhodla ten svůj zbourat. Demolici musí město zaplatit ze svého – podle radnice ale není vyhnutí, protože konstrukce hrozí zřícením.

Pohnutá historie chrastavské ruiny, která měla být kulturním domem, končí. Stavba objektu skončila v roce 1989 krátce před dokončením, nikdy už se ji obnovit nepodařilo. Nyní podle odborníků hrozí, že se konstrukce do dvou až tří let zřítí, stavební úřad proto nařídil demolici – především kvůli zlodějům kovů. „Objekt nikdo nehlídal, nikdo nezabezpečoval a byl postupně rozkrádán,“ uvedl vedoucí chrastavského stavebního úřadu Martin Janoušek.

Město zaplatí demolici ze svého, ačkoli mu kulturní dům nepatří. Jeho vlastnictví je pomníčkem projektu, který měl budovu oživit a zachránit – aby ji nakonec nadobro pohřbil. Před patnácti lety je za pět milionů koupil podnikatel z Kazachstánu, který sliboval, že uvitř vytvoří tělocvičnu pro řecko-římské zápasy. Jeho firmu však záhy potkaly finanční potíže a nový vlastník kulturního domu jako by se propadl. „Má zákaz vstupu do České republiky, žije někde v Rusku – a popravdě řečeno, nejsem si jist, jestli vůbec ještě žije,“ shrnul chrastavský starosta Michael Canov.

  • Chrastavský kulturní dům zdroj: ČT24
  • Chrastavský kulturní dům zdroj: ČT24

To se ukázalo jako problém, když začal vážně hrozit pád budovy a radnice ji chtěla nechat zbourat. Nepodařilo se sehnat nikoho, na koho by se město mohlo obrátit. Šance, že město peníze za demolici získá zpět, je tak mizivá. Radnici může ale těšit, že se podařilo cenu demolice výrazně snížit oproti soutěžené sumě, nakonec přijde na 1,2 milionu korun.

Navíc konečně zanikne ruina, která v poslední době dělala vrásky stále většímu počtu lidí. Stala se totiž rejdištěm bezdomovců či narkomanů, ale i vandalů a zlodějů kovů, kteří se podepsali na jejím špatném stavu. Nakonec tajemná ruina přitáhla i děti – ke zděšení rodičů či strážníků. Demoliční práce potrvají zhruba měsíc. Budova zanikne do konce dubna, v květnu bude stavební firma pozemek rekultivovat.