Jižní Čechy hladoví proti komunistům už sto dní

České Budějovice – Už více než sto dní probíhá na jihu Čech štafetová hladovka, kterou studenti protestují proti účasti komunistů v krajských vládách. Regionální protest dokonce přešel na celostátní úroveň, když aktivity inciativy Komunisté nepatří ke kormidlu přebrala platforma Bez-komunistů.cz. Štafeta hladovky tak zamíří i do Prahy. Cílem protestujících je odstoupení komunistických radních z rad českých a moravských krajů.

„Co se týká hladovky, hlásí se nám stále další lidé. Teď jsme to povýšili na celostátní úroveň,“ informoval mluvčí protikomunistické iniciativy Šimon Heller s tím, že účastník hladovky nesmí po dobu 24 hodin jíst, pít smí pouze vodu. Právě na včerejšek připadl rovný stý den hladového odporu proti komunistické vládě krajům.

Putovní hladovka každý den připomíná člověka, který podlehl bezpráví minulého režimu. Dnes ji tak například drží odborář z Ústavu pro studium totalitních režimů Miroslav Vodrážka, a to jako vzpomínku na uškrceného Miloše Morávka. Zítra se do hladovky připojí spisovatel Petr Placák, který připomene osud Pavla Wonky umučeného v roce 1988.

Hladovkář Radan Běhoun: „To, že věci nemají momentální, okamžité výsledky, ještě neznamená, že by člověk měl rezignovat, protože v tomto boji je nejdůležitější trpělivost.“

Štafetovou hladovku zahájili jihočeští studenti 8. ledna; podle tehdejšího Hellerova vyjádření má hladovka pokračovat až do té doby, než hejtmanství změní svůj názor na vládnoucí koalici KSČM a ČSSD, která vznikla po podzimních krajských volbách. Studenty v jejich snažení podpořila mj. Zdeňka Mašínová, sestra Josefa a Ctirada Mašínů, kteří se v 50. letech minulého století prostříleli z tehdejšího socialistického Československa na Západ.   

Právě jižní Čechy patřily také ke krajům s nejvýraznějším odporem proti rudo-oranžové koalici. Nevole podpořená několika demonstracemi se zprvu zvedla kvůli tomu, že radní pro školství se stala členka KSČM. Vítězslava Baborová na začátku února kvůli zdravotním problémům na tuto funkci rezignovala. Protestní shromáždění proběhla také ve Zlínském kraji.

Protikomunistický happening v Českých Budějovicích (zdroj: ČT24)