Turisté pohlédnou na České Švýcarsko z nové vyhlídky

Hřensko (Děčínsko) – V Národním parku České Švýcarsko se již tradičně zahajuje turistická sezona. Na území Českého i Saského Švýcarska tak probíhá řada turistických i sportovních akcí. Jednou z nich je slavnostní otevření nově vybudované vyhlídky na Malé Pravčické bráně, která lidem umožní projít se nad obloukem tohoto skalního okna. Návštěvníky tu čeká i průvodcem komentovaná procházka nebo křest dvou nových publikací. Bohatý program potrvá celý víkend.

Součástí slavnostního otevření nové vyhlídky je pro návštěvníky připravený pochod. Ten povede z Vysoké Lípy přes Malou Pravčickou bránu, kde se vyhlídka symbolicky otevře, pokřtí se tu i Turistický magazín Zážitky v Českosaském Švýcarsku a brožura Jízdních řádů turistických autobusů, vlaků, lodí a přívozů jak v Českém, tak i v Saském Švýcarsku. Návštěvníci budou moci pokračovat s průvodcem až na Mezní Louku, kde si prohlédnou nový typ ubytovacího zařízení, takzvané Seníky U Fořta, a navštíví informační středisko při vstupu na Gabrielinu stezku, vedoucí až na Pravčickou bránu. Program akce naleznete zde.

Na pozdější odpolední hodiny připravilo České Švýcarsko výlet nazvaný Za tajemstvím Jetřichovických skal. Trasa povede po starých skalních stezkách Národním parkem České Švýcarsko, Jetřichovickými skalami a hlubokými lesními roklemi. Na všech cestách doprovodí návštěvníky průvodce. Vypravit se budou moci i k sousedům do Saska, akce je pojmenovaná Po skalních římsách na Šrámové kameny. Zájemci budou křižovat známé turistické trasy, aby po zapomenutých dřevěných chodnících prostoupili tajemným labyrintem pískovcových věží a stěn.

Víkendové akce zakončí neděle, kdy proběhne pěší přechod z Mezní Louky až do soutěsek Křinice a do Šluknovského výběžku.

Vstup do celého areálu kolem Pravčické brány je v současnosti zpoplatněn, turisté však mají na výběr přístup k několika vyhlídkám, mohou se pohybovat po četných turistických stezkách vybavených zábradlím i schodišti do skalních soutěsek.

Schůdky na Malou Pravčickou bránu
Zdroj: ČT24/Vít Čepický

Dno Pravčické brány leží v nadmořské výšce 415 m, vnitřní oblouk je 16 metrů vysoký, vrcholová plošina brány má 21 metrů nad jejím dnem, celkové rozpětí oblouku činí 26,5 metrů - rozměry, které staví útvar nedaleko Hřenska do role královny skalních bran starého kontinentu. Skalní masiv, opracovávaný po miliony let, je výsledkem zvětrávání v méně odolné části skalního masivu, tvořeného kvádrovými pískovci turonského stáří. Národní památkou byla Pravčická brána prohlášena v roce 1963.

Pravčická brána
Zdroj: Facebook/Iveta Špičáková

Národní park České Švýcarsko je jedním ze čtyř národních parků České republiky. Nachází se v okrese Děčín mezi obcemi Hřensko a Chřibská a zaujímá oblast při státní hranici s Německem. Zeměpisně náleží do Děčínské vrchoviny. Kromě Pravčické brány, která je v národním parku nejnavštěvovanější, jsou zde unikátní skalní města, věže, stěny, které vystupují nad souvislé lesy, nebo soutěsky.

České Švýcarsko
Zdroj: ČT24