Ze staré domažlické nemocnice zbyla jen zakládací listina

Domažlice – Starou domažlickou nemocnici nechal její vlastník zbourat – budovy byly po sedmi letech chátrání ve špatném stavu, obývali je bezdomovci a kvůli problémům se na majitele zlobili úředníci. Dělníci při bourání nemocnice nalezli staré kovové pouzdro skrývající pergamen se zakládací listinou z roku 1859. Historici se sice obávali, že s listinou mnoho nezmůžou – během půldruhého století ji těžce poškodila voda – nakonec však získali její kompletní text, který lékaři nalezli v nemocniční kronice. Zbytky listiny a její text je však teď už jediné, co ze staré domažlické nemocnice zbylo.

Část pergamenu, na kterém byla zakládací listina domažlické nemocnice, se podařilo restaurátorům zachránit, uložili ji do státního archivu v Horšovském Týně. „Listinu jsme vydezinfikovali a vyrovnáváme ji pod zátěží – ještě asi měsíc,“ shrnula restaurátorka Jan Řičicová.

Až to bude možné, historici dochované části pergamenu vystaví – a přidají celý text zakládací listiny. Že je dochován v nemocniční kronice, si teprve nedávno všimli domažličtí lékaři. „Kronika mluví o počátku zdravotnického lůžkového zařízení tady v Domažlicích,“ přiblížila ředitelka nemocnice Alena Vyrutová.

Domažlická nemocnice stále existuje, od konce roku 2005 ale lékaři pracují v nových prostorách na západním okraji města. Stará nemocnice v centru osiřela, později ji zakoupila společnost, která místo ní chtěla postavit supermarket. Se svými záměry však na radnici narazila, a tak komplex několik let chátral.

Zdeněk Mlnařík o zakládací listině domažlické nemocnice (zdroj: ČT24)