Matka odloženého novorozence se sama přihlásila policii

Litoměřice - Matka, která nechala svého novorozeného chlapce na záchodcích litoměřické nemocnice, se přihlásila na policii. Policejní komisař ženu obvinil z opuštění dítěte. Hrozí jí za to vězení od jednoho do pěti let. Co ženu vedlo k odložení novorozence a proč nevyužila babybox v areálu nemocnice, policisté teprve zjišťují.

„Žena se na základě výzvy zveřejněné v médiích sama policistům přihlásila. Jedná se o mladou ženu z Litoměřicka,“ uvedla policejní mluvčí Alena Bartošová. Podobu ženy znali policisté díky záznamu z bezpečnostní kamery umístěné v hale zdravotnického zařízení. Případ dále prošetřují, například budou zjišťovat její motiv k odložení dítěte, které se narodilo zřejmě ve středu.

Chlapce našli zaměstnanci nemocnice ve čtvrtek kolem půl čtvrté odpoledne na toaletách v pavilonu B. V areálu litoměřické nemocnice přitom funguje babybox, tedy schránka, kam mohou matky v nouzi anonymně a beztrestně odevzdat své novorozené děti. Hoch byl uložen v červené sportovní tašce v blízkosti radiátoru, zabalený do deky a ručníku. Podle lékařů byl zdravý.