Skauti uctili památku svých popravených předchůdců

Praha/Beskydy - Stovky skautů a skautek z celé republiky i z okolních zemí dnes vzdaly hold památce svých předchůdců, kteří padli v boji proti nacismu. V Česku se skautské skupiny sešly u mohyly na Ivančeně pod Lysou horou v Beskydech. Zároveň přitom oslavili svátek sv. Jiří, jenž je jejich patronem.

Památku skautů, jež se zapojili do protinacistického odboje nebo jiným způsobem bojovali proti nacismu, přišly uctít všechny věkové kategorie. V kamenné mohyle jsou zabudovány pamětní desky se jmény. Památník byl vystavěn v říjnu 1946 30. oddílem Junáka z Moravské Ostravy.  Skauti se tam od té doby pravidelně scházejí a přidávají další kameny.

Od jedenácti hodin proběhla na Ivančeně bohoslužba, již vedl ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz, který je sám skaut. „Být skautem znamená nejen chodit do lesa a učit se vázat uzly, ale také jakousi zodpovědnost za vlast,“ poznamenal.

Skauti si na Ivančeně pravidelně připomínají smrt pěti svých kamarádů, Vladimíra Čermáka, Vladimíra Pacha, Otto Kleina, Quida Němce a Milana Rottera. Ti stáli v čele junáckého protinacistického odboje, sháněli informace pro partyzány. Na začátku dubna 1945 je Němci zajali a dva týdny před koncem války popravili.

Mohyla má symbolizovat vlastenectví, statečnost a přátelství - tedy ideje, k nimž se hlásí i samotní skauti. Kamenná věž měří kolem čtyř metrů a do roku 1989 byla i symbolem odboje proti útlaku. Ilegálním pochodům skautů a trampů nezabránil ani komunismus, přestože byly poutě sledovány státní bezpečností.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)