Poprvé od války si lidé prohlédli byt, kde žila Božena Němcová

Ratibořice - Po více než 70 letech měli dnes lidé mimořádnou možnost prohlédnout si byt rodiny Panklových v Ratibořicích, kde s rodiči žila spisovatelka Božena Němcová. Zájem byl značný, přišlo 258 návštěvníků, zatímco na ratibořický zámek jen 32. Prostory bytu v Panském dvoře jsou ve značně zuboženém stavu, stejně jako celý areál, zatím totiž stále čekají na opravy.

„Byt byl uzavřený od roku 1945, kdy se v něm přestalo bydlet,“ řekl zdejší kastelán Ivan Češka. Do jedné místnosti dnes lidé nemohli vstoupit, jen nahlédnout, neboť je natolik poničená, že by je mohl zranit například kus padající omítky.

Panský dvůr vznikl v souvislosti s klasicistní přestavbou ratibořického zámku po roce 1810 a tvoří hospodářskou část zámeckého areálu. Rozsáhlý čtverec mohutných budov sestává z chlévů, stodoly, kovárny, ovčína, Panklova domu a Kavalierhausu pro hospodářskou správu a pro zámecké hosty. Mimo dvůr leží Panský hostinec. 

Panklův dům je spjatý s životem Boženy Němcové. Rodina Panklova zde žila v přízemí ve dvou místnostech s kuchyní v letech 1830 až 1837 a odtud byla v září roku 1837 vypravena Barunce Panklové svatba.

  • Panklův dům autor: David Taneček, zdroj: ČTK
  • Panklův dům autor: David Taneček, zdroj: ČTK

Běžně není Panský dvůr přístupný. Památkáři připravují projekt na opravu celého areálu, celkový odhad nákladů dosahuje několika set milionů korun, zahájení oprav ale závisí na získání peněz.

Památkově chráněný Panský dvůr a další nemovitosti vlastnila původně společnost Podzámčí, která skončila v likvidaci, poté budovy v roce 2004 koupil za téměř 15 milionů stát. Zahájení oprav komplikoval spor, kterým se potomci šlechtického rodu Schaumburg-Lippe domáhali vydání staveb a pozemků. Jejich dovolání však odmítl Nejvyšší soud.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)