Cyklisté projeli Prahou, zahájili sezonu

Praha - Hlavním městem projely zhruba dva tisíce účastníků akce Velká jarní cyklojízda. Lidé na kolech vyrazili odpoledne z náměstí Jiřího z Poděbrad přes magistrálu na Nuselský most. Cílem jedenáctikilometrové trasy bylo Nákladové nádraží Žižkov. Organizátoři chtějí tradiční jízdou upozornit na to, že by metropole měla být k lidem na kolech přívětivější.

Vít Masare z iniciativy Auto*Mat, která setkání pořádá, uvedl, že cyklojízda je společenská akce umožňující vidět město z jiného úhlu a způsob, jak upozornit na stoupající oblibu ohledně kol ve městě. „V Praze se dopravuje na kole celá řada lidí a jejich počty rostou. Je to možnost, jak na čísla cyklistů upozorňovat veřejnost, média a politiky. Je zde totiž zažitá představa, že všichni jezdíme autem,“ řekl Masare.

Podle něj jsou dva tisíce účastníků zlomek z celkového počtu pražských cyklistů. „Magistrát identifikoval v rámci svého výzkumu 120 000 dopravních cyklistů a celkem 200 000 lidí alespoň jednou týdně v sezoně vyjede na kole po Praze. Není to tak úplně málo a možná by stálo za to jim nějakým způsobem přizpůsobit infrastrukturu,“ dodal organizátor.

Cyklisty doprovázeli policisté na kolech, motorkách i v autech a hlídky na trase usměrňovaly dopravu. Trasa průjezdu vedla okolo Riegrových sadů přes křižovatku U Bulhara a po magistrále na Nuselský most, odkud se cyklisté vrátili zpět a jeli přes náměstí Míru, Vinohradskou a Olšanskou ulici k nádraží na Žižkově.

Vydáno pod