Za kulturní památkou se v Českých Budějovicích bude muset na letiště

České Budějovice – Dva českobudějovické hangáry chtějí historici prohlásit za kulturní památku. Oba stojí na starém letišti a dnes slouží jako sklady. Jeden postavili letci za první republiky, druhý je dílem Němců. Na jejich existenci upozornili českou stranu právě němečtí badatelé. Většinu těchto staveb zlikvidovaly bomby spojenců.

Hangár Junkers postavily německé jednotky v roce 1941, dovnitř velitelé nastěhovali leteckou školu. V závěru války pak tady ukrývali stíhačky Fockewulf, které sem v tajnosti po cestě převáželi. „Je to v podstatě železná konstrukce, na které jsou namontované dřevěné desky,“ uvedl Jiří Šilha z Vojensko-letecké historické společnosti České Budějovice. Druhý hangár před válkou využívali letci z Masarykovy ligy. Jeho výstavba přišla v roce 1937 na 20 tisíc korun. „Je to první hangár, který byl tady na letišti postaven,“ dodal Jiří Šilha.

Spojenci v březnu 1945 okolí bombardovali, oba hangáry však pumy minuly. Proto dnes stále stojí. Uvnitř ale už nic leteckou minulost nepřipomíná, firmy tady skladují hutní materiál. „Firmám, které nemají vlastní sklady, to pronajímáme k uskladnění nadměrného materiálu,“ potvrdil nájemce hangáru Roman Maříček.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Historici teď chtějí zapsat hangáry na seznam kulturních památek. Obě stavby jsou totiž mimořádně zachovalé. „Určitě stojí za to, aby se tato technická památka pro příští generace zachovala,“ myslí si Jiří Šilha a mluvčí ministerstva kultury Lenka Brandtová k tomu prohlásila: „Podnět přezkoumáme a na základě toho buď zahájíme, nebo nezahájíme správní řízení.“

Současné správce to překvapilo. Hangáry chtějí využívat jako dosud, o zakonzervování zatím neuvažují. „Jsou standardním způsobem ekonomicky využívány a standardním způsobem se o ně také staráme a zabezpečujeme je,“ doplnila mluvčí společnosti Jihočeské letiště Martina Vodičková.

Zda se unikátní hangáry stanou kulturní památkou, bude jasné nejdřív na konci roku. Návrh teď musí posoudit odborná komise složená z předních historiků.