Kraje chtějí snížit pokutu za ROP Severozápad, vláda k tomu má příležitost

Karlovy Vary – O snížení částky, kterou je potřeba zaplatit pro obnovení proplácení evropských dotací z Regionálního operačního programu Severozápad, se mají pokusit premiér a ministři financí a místního rozvoje. Vyzvalo je k tomu vedení Karlovarského kraje. Ústecký kraj chce pomoc také od poslanců Evropského parlamentu. Právě po Karlovarském a Ústeckém kraji ministerstvo financí chce, aby korekci přes 2,5 miliardy korun zaplatil.

Premiér s ministry mají podle rady Karlovarského kraje šanci na úspěch, budou-li rozporovat výsledky auditu Evropské komise, který loni proběhl v ROP Severozápad. Zjistil řadu pochybení při rozdělování evropských peněz a při jejich využívání příjemci a nařídil, aby se do ROP vrátilo více než 2,5 miliardy korun, které podle auditu příjemcům nenáležely. Hejtman Josef Novotný upozornil, že premiér při setkání s hejtmany v minulém týdnu přislíbil pomoc ve snaze o snížení korekce.

Stát se může k nařízené plošné korekci vyjádřit do 10. června. Podle vedení Karlovarského kraje je možné audit rozporovat – musí to ale udělat právě stát. „Nejsme tím, kdo má jednat. To mají být státní orgány,“ zdůraznil hejtman Novotný. Uvítal by přitom, kdyby se stát vyjádřil co nejdříve. Čím déle se obnovení ROP Severozápad protahuje, tím méně peněz bude potom ještě možné rozdělit. Stát už oznámil, že z programu zřejmě vezme tři miliardy, které předá jiným dotačním programům. V případě definitivního uzavření programu by Ústecký a Karlovarský kraj přišly asi o 5,8 miliardy korun.

Ústecký kraj se kvůli nařízené korekci obrátil také na poslance Evropského parlamentu. Je přesvědčen, že mohou ovlivnit rozhodování komise. Europoslanec Richard Falbr už kraji slíbil, že komisi interpeluje. Chce vědět, jak konkrétně bude komise postupovat a zda je informovaná o značných ztrátách, které vznikají příjemcům dotací.

Operační program je ochromen od loňského června, na přislíbené dotace čekají se svými projekty nejenom kraje, ale také města a obce či soukromí příjemci. Kraje se zatím přou se státem, kdo 2,5 miliardy korun zaplatí. Regionální politici chtějí, aby část šla ze státního rozpočtu, vláda to odmítá s tím, že za rozdělování evropských peněz odpovídali krajští představitelé.