U Hostivických rybníků mohou stát domy, město váhá

Hostivice (Praha-západ) – Plánovaná výstavba na okraji Hostivice otřásá městem. Společnost PPF chce postavit rodinné i bytové domy a sportoviště, současně slibuje opravit chodníky a silnice či přispět na čističku. Radnice však s podporou projektu stále váhá, nová čtvrť má vzniknout hned vedle památkově chráněných rybníků. Beze změny územního plánu přitom developer v Hostivici neuspěje.

Projekt klidného bydlení u lesa a rybníků Hostivcké rozděluje. Proti němu hovoří především umístění nových domů. „Projekt PPF vzniká na pozemcích v těsném sousedství přírodní památky Hostivické rybníky, přímo na dotyku těch nejcennějších přírodních ploch Břevské rákosiny,“ vysvětlil rozpaky nad návrhem hostivický místostarosta Jiří Kučera.

Na druhé straně stojí řada výhod, které firma městu slibuje – přispěje na čističku, upraví lesy, odbahní rybník, podle starosty Jaroslava Kratochvíla má být součástí také stavba lávky na hrázi rybníka. Kvůli minulé kritice už projekt přepracovala a vypustila například golfové hřiště. Část obyvatel je přesvědčena, že vstřícného přístupu developera je třeba využít. „Myslím, že ty domy tady budou stát tak jako tak, ať to bude teď, nebo později,“ podotkla Simona Kohoutová, která žije v části Břve v sousedství plochy, kde chce PPF stavět.

Klíčové pro osud projektu bude rozhodnutí radnice o nové podobě územního plánu. Ten zatím považuje 25 hektarů, kde se má stavět, za ornou půdu. Domy však mohou vzniknout pouze na stavebních pozemcích. Změnu plánu budou hostivičtí zastupitelé projednávat zřejmě na červnovém zastupitelstvu.

Lucie Rosí o plánovaných stavbách v Hostivici (zdroj: ČT24)