Na hřbitov horolezců v Českém ráji se vrátily ukradené desky

Český ráj - Na symbolický hřbitov horolezců v Českém ráji se vrátily kovové desky se jmény, které na přelomu roku ukradli zloději kovů. Údajného pachatele policie v pondělí navrhla obžalovat. Tabule se pokoušel prodat.

Po deseti čtrnáctikilových deskách zbyly v památníku ve skalním městě jen prázdné úchyty. O několik dní později se desky objevily - ve sběrně surovin v osmdesát kilometrů vzdáleném Semtíně. „Nápisy byly zbroušené, desky poškozené. Naštěstí ne nevratně,“ uvedl Miloslav Homolka, předseda, TJ Český ráj.

Policie desky sportovcům vrátila před šesti týdny. Bylo nutné je vybrousit a srovnat, nápisy obnovit a nakonec tabule vrátit na původní místo. Horolezce, kteří zahynuli v tuzemsku i v zahraničí, připomínají desky s jejich jmény upevněné na skále už od 70. let.

Desky zachránila sběrna, která o kráděži věděla

Muž z Jičína, který chtěl bronz ve sběrně prodat, doplatil na to, že její obsluha o krádeži věděla díky reportáži České televize. Policistům nejdřív tvrdil, že kovové desky našel v příkopě. „Ve chvíli, kdy mu policie sdělila, že se jedná o trestný čin zatajení nálezu, řekl, že v tom případě to nenašel a že by chtěl radu, co má vypovídat,“ uvedla v lednu Eva Maturová, mluvčí pardubické policie. Za krádež mu teď hrozí až pět let vězení.

Čtyřicet let vydržel památník ve skalách téměř bez úhony. Díky úpravám, které po krádeži následovaly, by se už podobná událost opakovat neměla. Desky jsou přivařené. Pokud by ani to zloděje neodradilo, hlídá místo pro jistotu i fotopast.

Desky ze hřbitova horolezců jsou zpět (zdroj: ČT24)