Kvůli ROP Severozápad se nehledá jen vina, ale i odpovědnost

Ústí nad Labem – Osm lidí stíhá policie kvůli minulému dění kolem Regionálního operačního programu Severozápad. Jsou mezi nimi i tři bývalí ředitelé dotačního úřadu, jednoho dokonce poslal soud do vězení. Na rozdělování evropských peněz ale dohlíželo i mnoho dalších lidí. Všichni odmítají, že by za problémy, kvůli kterým teď proplácení dotací stojí a na kraje čeká dvouapůlmiliardová pokuta, jakkoli mohli. Odpovědnost ale možná budou muset vyvodit nepřímo, policie totiž začala prošetřovat, zda za miliardové potíže nemůže Regionální rada regionu soudržnosti Severozápad jako právnická osoba.

Každý regionální operační program má svoji radu, na jejímž vrcholu stojí výbor řízený předsedou a místopředsedou. V době, kdy problémy ROP Severozápad začaly a rostly, byl předsedou odpovědné regionální rady někdejší ústecký hejtman Jiří Šulc (ODS) a po jeho boku zasedalo mnoho dalších krajských politiků včetně těch, kteří dodnes ve vedení krajů přetrvávají. Šulc po kritice z rady odešel, další ale zůstali až do konce svého mandátu při loňských krajských volbách. Jsou přesvědčeni, že na tom není nic špatného, nikdo z nich prý konkrétní odpovědnost nenese. „Jeden jediný člověk v ROP nerozhodne nikdy nic,“ prohlásila bývalá členka výboru, minulá hejtmanka Ústeckého kraje a současná hejtmanská náměstkyně Jana Vaňhová (ČSSD).

Podle opoziční krajské zastupitelky a senátorky Aleny Dernerové (Severočeši.cz) by ale právě ti, kteří regionální radu řídili, měli nést odpovědnost: „Viníci by se měli hledat v regionální radě jako takové.“ Kromě lidí, kteří měli vliv na rozdělování dotací, ale může odpovědnost nést i samostná regionální rada jako právnická osoba. Podle právníka Narcise Tomáška by pak rada musela také hradit škodu, která vznikla. Skupina severočeských zastupitelů se teď obrátila na policii, aby se zjistilo, zda skutečně mohou chtít náhradu škody od rady.

Petra Tachecí o vyšetřování a odpovědnosti za ROP Severozápad (zdroj: ČT24)

Policie zatím stále vyšetřuje skupinu lidí, kterou kvůli údajným nezákonnostem při rozdělování dotací stíhá od loňského podzimu. Jsou mezi nimi tři bývalí ředitelé úřadu regionální rady, někdejší hejtmanský náměstek, tři úředníci a podnikatel. Sami na radu právníků nechtějí kauzu komentovat, obávají se, aby to police nebrala jako ovlivňování vyšetřování. „Já už se nechci vrátit do vazby,“ pouze řekl jeden z obviněných bývalých ředitelů dotačního úřadu Pavel Markvart. Policejní vyšetřování potrvá ještě několik týdnů, soud by potom mohl začít ve druhé polovině roku.