Kvůli „tajným“ informacím přišel na divišovský úřad i exekutor

Divišov (Benešovsko) – Exekutor dorazil na radnici středočeského Divišova s žádostí o deset tisíc korun. Výrazně se tak městu prodražily účty za telefon – právě jejich výši chtěl znát Petr Pohůnek. Ačkoli již vyhrál soud – a právě zde se zrodila částka, kterou teď exekutor vymáhá – informace městys stále nepředal.

Roční částku, kterou platí Divišov za telefonování svého starosty a místostarosty chce Petr Pohůnek znát už dva roky. Radnice však informaci dosud neposkytla. „Neustále se to pingponguje přes krajský úřad a vlastně mi odmítají poskytnout tyto informace,“ poukázal Pohůnek. Nic na tom nezměnil ani soud, který uznal důvodnost žaloby a městysu nařídil uhradit náklady řízení. Ty zprvu činily dva tisíce korun, nyní, když dluh převzal exekutor, již je částka pětkrát vyšší.

Dluh teď Divišov podle starosty Zdeňka Eichlera uhradil – údajně hned poté, co se o něm dozvěděl. „Městys Divišov neobdržel informaci o povinnosti uhradit náklady řízení,“ uvedl starosta. Vyžádané informace ale Petr Pohůnek přesto ještě nedostal. Ten přitom podotkl: „Já v tom nevidím nic osobního. Jestliže je ve veřejné funkci, tak musí počítat s tím, že každý občan může žádat o informace tohoto typu.“ V minulosti se ostatně Pohůnek podobně střetl s benešovským městským úřadem, po kterém požadoval informaci o platu úředníků.

Milan Brunclík o sporu o divišovské účty (zdroj: ČT24)