Hašek je na roztrhání, má vlastní pomník z osmi kusů

Lipnice nad Sázavou – Spisovatel Jaroslav Hašek letos slaví sto třicáté výročí narození a jako pocta mu nyní vznikl obří pomník. Jeho autor Radomír Dvořák přišel s nápadem na dvoumetrovou sochu už před dvěma lety. Ke slavnostnímu odhalení dojde v sobotu, osmnáctitunový pomník bude stát mezi Lipnicí a Světlou nad Sázavou, kudy Hašek v roce 1921 poprvé do Lipnice přišel.

Při stěhování sochy pomáhal větší jeřáb. S finální verzí je její autor Dvořák spokojen. Portrét Jaroslava Haška je upravený prostřednictvím jeho vnuka Richarda a nos vytesal sochař podle Haškovy manželky Jarmily. 

Ploché stěny podobizny zdobí citát ze Švejka v deseti jazycích, včetně hebrejštiny a čínštiny: „Život lidský, poslušně hlásím, pane obrelajtnant, je tak složitej, že samotnej život člověka je proti tomu hadr.“ Kombinace jazyků má vyjadřovat smíření národů, které se údajně neměly moc v lásce. 

Busta je bílá a kus literátovy hlavy je oddělen stranou. Právě proto socha trochu připomíná skládačku puzzle. Ostatně to byl záměr, přiznává Dvořák.

Sochař se zaručil, že životnost sochy potrvá alespoň pět tisíc let. Lipnická busta ale není zdaleka jediným pomníkem. Jeho Osudy dobrého vojáka Švejka byly přeloženy do 58 jazyků, v řadě zemí působí společnosti přátel Švejka. Například v Polsku organizují pravidelná setkání, Švejkovi příznivci jsou aktivní i v pobaltských zemích. Velké oblibě se Hašek těší i v Rusku, jeho busta byla odhalena v Moskvě na prestižním místě. Tou doživotní poctou budiž spisovatelova obliba ve světě.