Pardubický kraj stahuje ambasadorku z Bruselu, je moc drahá

Pardubice - Po čtyřech letech stahuje Pardubický kraj z Bruselu svoji ambasadorku. Její působení na půdě Evropské unie bylo totiž příliš drahé. Stejně se zřejmě zachovají i další regiony. Krajským ambasadorům se navíc v Bruselu příliš nedařilo.

Karolína Brennerová se vrátí z Belgie do budovy hejtmanství v Pardubicích. Její pobyt v Bruselu stál krajskou pokladnu dva a půl milionu korun ročně. „Agenda se jí nemění, bude mít nadále ve své působnosti záležitosti Evropské unie,“ řekl pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD). Brennerová teď čerpá dovolenou, na telefonu není k zastižení.

Politologové, kteří se na Evropskou unii specializují, tvrdí, že krajští ambasadoři jsou v Bruselu potřeba – problém je ale v tom, že doteď nebylo jasné, co vlastně mají dělat. Pardubický kraj přiznává, že jeho stálá zástupkyně v Bruselu nedohodla za čtyři roky žádný významný obchod, stejně tak se nepodařilo navázat konkrétní spolupráci s jiným evropským regionem.

Hejtman Netolický teď navrhuje, aby všechny kraje v Bruselu zastupoval jediný ambasador. Jejich zájmy jsou totiž většinou podobné. Prozatím se Pardubický kraj domluvil s Plzeňským na tom, že mu bude vyplácet 500 tisíc korun ročně a prezentovat se budou v Bruselu společně.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)