Jedna z nejstarších roubenek v Česku ukrývala staleté tolary

Úpice - Roubené stavení z počátku 17. století v Úpici na Trutnovsku, jedno z nejstarších svého druhu v Česku, ukrývalo malý poklad. Tesaři v něm objevili několik stříbrných tolarů. Na nález se přijeli podívat odborníci z Národního památkového ústavu i trutnovského muzea a štáb České televize byl u toho.

Výplň mezi trámy ukrývala šest stříbrných tolarů. „Mince byly zabalené do ovčí vlny a přemotané textilií,“ uvedl Martin Zeman, nálezce a majitel tesařské firmy. Mince přijel posoudit archeolog trutnovského muzea Ondřej Tůma. Podle něj se jedná o mince z vlády dvou panovníků Leopolda I. a Karla VI. Nejstarší tolar je z roku 1667, nejmladší pak z roku 1729.

Tesaři dřevěnku obnovují čtvrtým rokem. Rychlost obnovy stavby, ve které byl v letech 1735 až 1990 hostinec, ale záleží hlavně na penězích. A těch není mnoho. Ročně jsou k dispozici přibližně dva miliony, přičemž potřeba je desetkrát tolik. „Bylo by dobré, kdyby ministerstvo kultury podporovalo obnovu tohoto objektu většími finančními prostředky,“ uvedla Vladimíra Paterová, Národní památkový ústav, Josefov. Místní však věří, že nález mincí je předzvěstí toho, že peněz na rekonstrukci národní kulturní památky přibude.

Roubenka ukrývala poklad (zdroj: ČT24)