Výbuch plynu zdemoloval galerii Sklenář i díla Federica Diaze

Praha - Výbuch plynu zničil i obrazárnu renomovaného znalce umění Zdeňka Sklenáře, a to včetně právě vystavených děl Federica Diaze, která už koupil nový majitel. Škodu musí galerista uhradit. Skutečnost, že pod sutinami nezůstal nikdo z jeho blízkých, považuje Sklenář za zázrak: „Všichni několik vteřin před osudným výbuchem odešli na jiné místo než obvykle. To jim zachránilo život.“

Reportáž Petra Kořínka (zdroj: ČT24)

Detonace zasáhla zadní část galerie, přední částí prolétla silná tlaková vlna. Výbuch předčasně ukončil výstavu česko-argentinského výtvarníka Federica Diaze. Zánik půlročního úsilí prožil téměř bezprostředně: „Dozvěděl jsem se to hned ráno, učím na UMRPUM, takže jsme se studenty slyšeli explozi. Jsem samozřejmě velmi smutný, že se zničila má díla, ale mnohem důležitější je to, že se nikomu nic nestalo.“

Galerie hledá náhradní prostory

Kolekce obrazů v hodnotě milionů korun byla v době výbuchu již prodána. Galerie se nyní bude muset s novým majitelem vyrovnat. Probíhá jednání s pojišťovnami i s ministerstvem kultury. „Nebavili jsme se o finanční pomoci, ale mluvili jsme o tom, že galerie jako taková bude hledat náhradní prostory,“ uvedla ministryně kultury Alena Hanáková.

Nové prostory by údajně Sklenář mohl získat od radnice Prahy 1, která chce galerii nabídnout bývalé kanceláře. Do domu na Smetanově nábřeží se zřejmě již nevrátí.

Galerie Zdeněk Sklenář a Federico Diaz v poslední době společně připravili retrospektivy Karla Malicha na Pražském hradě a Huga Demartiniho v Národní galerii. Navzdory nešťastné události chystá galerie další výstavy, mimo jiné v Číně, USA nebo Německu.