Krumlovské hospody povinně zavírat nebudou

Český Krumlov – Vyhláška omezující otevírací dobu v restauracích v Českém Krumlově platit nebude. Radnice ji kvůli tuhému odporu hospodských stáhla. Zatímco někteří obyvatelé města a také ubytovatelé ji podporovali, neboť očekávali, že ubude opilých turistů ničících domy, podle hostinských by vyhláška vedla ke konci podnikání a zasadila smrtící ránu cestovnímu ruchu.

Vyhláška nařizující pohostinským zařízením zavírat v pracovní dny nejpozději o půlnoci a o víkendu nejdéle ve dvě ráno měla podle krumlovských radních omezit vandalismus, který po nocích páchají opilí turisté. Stěžují si na něj obyvatelé města a také ubytovatelé, kterým opilci odhánějí slušnější hosty. „Když jdu ráno v sedm do práce, zakopávám o opilce u naší provozovny,“ poukázal krumlovský podnikatel Jan Vondrouš.

Že ale takové problémy není nutné řešit úřední mocí, ukazují někteří hostinští, kteří se dokázali dohodnout se sousedy na přijatelných podmínkách provozu. Zejména pro provozovatele klubů, které se zaplňují až večer, by vyhláška znamenala tvrdou ránu. „Pro mě by to znamenalo zavření podniku a skončení s podnikáním,“ zdůraznil provozovatel jednoho z krumlovských klubů Libor Grycz.

Radní se rozhodli kvůli problémům, které mohla hospodským způsobit, vyhlášku stáhnout. „Není pro ni podpora, takže jsme ji ani nedali na jednání zastupitelstva,“ vysvětlil starosta Dalibor Carda (ČSSD).

Aleš Hazuka o stažení zavírací vyhlášky (zdroj: ČT24)

Radní i opozice, která vyhlášku kritizovala, se ale shodují, že s opilci a vandaly je třeba bojovat. „Problém v ulicích v noci je, v letní sezoně je mimořádný. Myslím, že bychom měli posílit městskou policii,“ navrhl opoziční zastupitel Jan Vozábal (ODS). Radnice však tak daleko jít nechce, posílení hlídek neplánuje. „Snažím se najít nějakou cestu na urovnání vztahů,“ uvedl starosta Carda.

Návrh vyhlášky omezující otevírací dobu však zřejmě už navždy zůstane v šuplíku. Radní nepředpokládají, že by se k němu ještě někdy vrátili.