Karlovarská záchranka šetří, pomáhá jí systém „rande u pacienta“

Karlovy Vary - Karlovarští záchranáři hledají úspory. Potřebují totiž desítky milionů na nové sanitky. Organizace oproti minulým letům ušetřila nejvíc na platech lékařů. V rámci úspor začala využívat i tzv. systém Rendez-Vous. Na obnovu vozového parku jí ale peníze stále nestačí. Kraj už pomoc přislíbil.

Tzv. rande u pacienta už karlovarské záchrance ušetřilo miliony. Jedná se o systém, kdy je lékař v osobním autě přes operační středisko posílán jen tam, kde se bez něj vyškolení zdravotníci neobejdou. Na místě u pacienta se pak setká se zdravotnickým záchranářem.

V minulosti v karlovarské záchrance sloužilo více než deset lékařů. „My jsme největší část peněz uspořili tím, že jsme snížili počet lékařů ve výjezdových skupinách. V tuhle chvíli celý kraj obsluhuje 6 lékařů ve výjezdových skupinách. Ale neznamená to zhoršení lékařské péče, naopak,“ uvedl Roman Sýkora, ředitel Záchranné služby Karlovarského kraje.

Úspory ale na nákup nových sanitek nestačí. Nové auto stojí dva miliony korun. Každý den je v kraji připraveno vyjet dvacet aut a další náhradní stojí v garážích. Krajští záchranáři by každý rok potřebovali obměnit ale přibližně čtvrtinu vozového parku. V extrémních podmínkách Krušnohoří jsou auta totiž rychle opotřebovaná. „Řidič potřebuje z vozidla v krátkém čase vyždímat co největší výkon. To znamená zátěž na brzdy, pneumatiky, na motor celkově,“ uvedl David Steindl, technický náměstek, Záchranná služba Karlovarského kraje.

Záchranáři šetří, potřebují peníze na nové sanitky (zdroj: ČT24)

Krajští politici slibují pomoc. „V tuto chvíli se snažíme najít cestu, kterou by mohl kraj pomoct s tím leasingem, aby se opravdu ta vozidla měnila, aby byla schopna provozu podle předpisů a vyhlášek,“ říká Miloslav Čermák (ČSSD), náměstek hejtmana pro zdravotnictví, Karlovarský kraj. Problémem se zabývají i specialisté z odboru dopravy. Ti by měli navrhnout řešení do konce června. Poté bude situaci projednávat rada kraje.

Systém Rendez-Vous využívá už deset let i liberecká záchranka. Po Praze ho zavedla jako první kraj celoplošně. Pomáhá vyřešit hlavně problém s nedostatkem lékařů. Mnoho z nich odchází do sousedního Německa a zkušení doktoři záchrance tak dlouhodobě chybí. Rendez-Vous, neboli setkávací systém, funguje kromě Liberecka a Karlovarska na většině území Česka. Výjimkou je Ústecký kraj, kde doktorská auta na silnicích nepotkáte vůbec. Na Vysočině a v Pardubickém kraji funguje systém částečně.