Desítky let nezvěstný majitel pozemků blokuje záměry obce

Kostěnice - Obec Kostěnice na Pardubicku řeší kuriózní problém. Parcely určené pro výstavbu rodinných domů totiž blokuje člověk, který je 57 let nezvěstný. Neexistuje ale jeho úmrtní list, a tak obec ani nemůže pozemky získat.

Jaromíru Svobodovi by letos bylo 116 let. Nikdo o něm však nic neví. V roce 1956 odešel do Švýcarska a přišel o československé občanství. Je ovšem stále majitelem pozemků v Kostěnicích, a obec s nimi tak nemůže nijak nakládat.

O pozemky bojuje už deset let, stále neúspěšně. Starosta Kostěnic už oslovil soudy, úřady i státní instituce. Nikdo mu ale nepomohl. „Soud nám řekl, že pana Svobodu nelze prohlásit za zemřelého, protože nemáme úmrtní list,“ sdělil Václav Pulkrábek, starosta Kostěnic.

„Je to pro obec Kostěnice v tuto chvíli poměrně patová situace a ani ministerstvo vnitra jim nemůže žádným způsobem pomoci,“ uvedl Vladimír Řepka, mluvčí ministerstva vnitra. Obecní úřad už oslovil i švýcarskou ambasádu a požádal ji o pomoc. Není ovšem jasné, jestli Jaromír Svoboda vůbec ve Švýcarsku žil. Jedinou šancí obce by tak mohl být syn pana Svobody, kdyby však nebyl stejně tajemnou osobou, jako jeho otec.

Nezvěstný majitel pozemků obci zkomplikoval úřadování (zdroj: ČT24)