Hitlerovy sochy na očích dlouho nezůstaly. Jsou znovu ukryty

Vyšší Brod - Sochy ze soukromé sbírky Adolfa Hitlera jsou opět v úkrytu. Na česko-rakouské zemské výstavě ve Vyšším Brodě vydržely jen několik hodin, pak je pořadatelé museli uklidit. Návštěvníci totiž proti jejich vystavení ostře protestovali. Postup organizátorů výstavy rozdělil kurátory, jedni proti novému ukrytí protestují, další s ním souhlasí.

12. dubna sochy z Hitlerovy sbírky po šedesáti letech opustily střežený úkryt Alšovy jihočeské galerie a zamířily do Vyššího Brodu. „Sochy jsme vystavili jako němé svědky, jako připomínku poroby Vyšebrodského kláštera,“ uvedl Jiří Franc, kurátor Zemské výstavy ve Vyšším Brodě. Na speciálně upravených betonových podstavcích sochy stály ale jen 48 hodin, pak je organizátoři znovu ukryli, a to kvůli reakcím návštěvníků.

„Neočekávali jsme, že ze strany návštěvníků budou následovat tak negativní prudké reakce,“ dodal Franc. „Argument, že když to bylo Hitlerovo, že už to není pěkné, že je to špatné, tak to považuju za zvláštní druh pokrytectví,“ uvedl Jiří Kuchař, autor knihy Hitlerova sbírka v Čechách.

Plastiky Hitler koupil za 30 tisíc říšských marek v roce 1940 na velké německé výstavě. Po válce se dostaly do hlubockého parku, když ale vyšlo najevo, komu patřily, galeristé je raději ukryli. Báli se o ně. Před měsícem je poprvé půjčili na výstavu, jejich dalšímu ukrytí nerozumí. Sochy jsou teď schované v garážích. Správci Alšovy jihočeské galerie je ale v příštích dnech odvezou. Chtějí je sami znovu vystavit.

Spor o sochy z Hitlerovy sbírky (zdroj: ČT24)