Možnost ušetřit na energiích už nabízí i Praha

Praha - Ušetřit za plyn a elektřinu prostřednictvím internetové aukce po vzoru Říčan nabízí svým obyvatelům hned několik pražských radnic. Jako první ji už provedla Praha 6. Přihlásilo se do ní přes 660 domácností, každá z nich teď za energie zaplatí až o desítky tisíc korun ročně míň. Ještě letos chystá v Praze tzv. e-aukce i Žižkov, Smíchov, Řepy nebo Vysočany.

Dejvická radnice si na pořádání elektronické aukce přizvala soukromou společnost, sama byla jen garantem. Boj o slevu na energiích pro domácnosti trval několik hodin. Dodavatelé nakonec své nabídky výrazně snížili. „Průměrná domácnost mohla ušetřit od 10 tisíc až do 25 tisíc korun, zvlášť za elektřinu a zvlášť za plyn,“ uvedl Jindřich Morávek, obchodní ředitel eCENTRE.

Sjednaná cena se minimálně dva roky nezvýší

„Smlouva je dvouletá a během té dvouleté doby se cena nesmí zvyšovat. Provozovatel elektronické aukce si svoji marži nevybírá od zákazníků, ale od dodavatele,“ sdělil Petr Ayeboua, místostarosta MČ Praha 6.

Aukci připravují i Vysočany, Smíchov, Žižkov nebo Řepy

Elektronickou aukci pro domácnosti jako první město v Česku zrealizovaly letos na jaře středočeské Říčany. Oproti Praze 6 se jim podařilo získat větší slevu na plyn. Podle odborníků ale nelze říct, že dosavadní ceny dodavatelů elektřiny a plynu byly předražené. „Spotřebitelé se v posledních letech úrovní cen na složenkách nezabývali a teprve teď jsou překvapeni výraznými slevami, a to dokonce v desítkách procent,“ uvedl Michal Šnober, analytik J&T. Odborníci zároveň dodávají, že čím víc domácností se spojí, tím je větší šance na lepší cenu.

Aukci teď připravuje například vysočanská radnice, lidé se budou moci přihlašovat na kontaktních místech. Elektronické aukce energií se letos uskuteční ještě pro obyvatele Smíchova, Žižkova a Řep. Stále častěji je využívají i radnice samy. Mnohé z nich tak letos ušetřily i několik milionů.

E-aukce už pořádá i Praha (zdroj: ČT24)