Další zastupitelé jsou na cestě z liberecké koalice

Liberec – Blízko dalšímu oslabení je koalice, která vládne v Liberci – již dnes menšinová. Politici se již čtyřikrát sešli k tzv. smírčímu jednání, ale zatím se nedokázali shodnout na úsporách, které jsou v zadluženém městě nezbytné. Pokud jednání nic nezmění, chtějí z koalice vystoupit bývalí členové Věcí veřejných. Liberec je nejzadluženějším krajským městem v Česku, splácí více než dvě miliardy korun.

Liberci hrozí, že během jednoho volebního období padne již druhá koalice. Odchodem z vládnoucího uskupení hrozí zastupitelé, kteří bývali členy Věcí veřejných – nelíbí se jim, že rozpočtové škrty ubírají peníze městským neziskovým organizacím, na své úředníky však magistrát nesáhne. Vhodný terč úspor přitom podle nich lze nalézt i ve vedení rady – tvrdí, že lze snadno zrušit post finančního náměstka primátorky.

Další tři koaliční strany zrušit místo finančního náměstka odmítají, tvrdí, že v současné situaci se bez něj město neobejde. Jiří Šolc (Liberec občanům), který ve funkci nyní působí, nabídl, že post uvolní, aby ho mohli obsadit jeho kritici, ti to ale odmítli. „To je tak nepopulární židle, že ji nikdo nechce. Poštěkávat z povzdálí umí opravdu každý,“ řekl náměstek Šolc.

Primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD) upozornila, že raději se smíří s odchodem tří zastupitelů z koalice, než aby zrušila Šolcův post. Rada je již nyní menšinová, má 18 hlasů z 39. Primátorka je proto přesvědčena, že se vlastně nic nezmění. „Musím hledat podporu napříč politickým spektrem již nyní. Je jedno, jestli musím hledat tři hlasy, jestli budu hledat pět, šest,“ uvedla.

Lucie Pokorná o rozpadu liberecké koalice (zdroj: ČT24)

Čtvrté smírčí jednání mělo být poslední. Politici se nedohodli, současně ale ještě nechtějí přetrhat všechny vazby. Budou proto jednat ještě jednou příští týden. Potom ale již má být nadobro jasné, zda koalice přežije ve stávající podobě, nebo se její ztráta vůči opozici ještě prohloubí.