Zkrachuje karlovarská KV Arena?

Karlovy Vary - Karlovarská multifunkční aréna je bez peněz. Podle nového náměstka primátora Jiřího Kotka je společnost KV Arena dokonce před krachem. Bývalé vedení města to ale odmítá. Podle něj skončilo hospodaření naopak se ziskem. Další provoz arény má zachránit mimořádná pětimilionová dotace, kterou schválilo zastupitelstvo.

Mimořádná dotace arénu zachránila před platební neschopností. Bez ní by se podle nového jednatele městské společnosti aréna mohla dostat do problémů hned na začátku příštího roku. „To by byla ohromná ostuda, kdybychom v polovině ledna oznámili, že netopíme, v hale se hokej hrát nebude, protože nemáme peníze na to, abychom zaplatili zálohu na elektřinu,“ upozorňuje nový jednatel KV Areny a zastupitel města Roman Maleček.

Radní tvrdí, že bývalé vedení města a manažeři společnosti nebyli zrovna dobrými hospodáři. „To, co tam nyní rozkrýváme, je průšvih v hospodaření. Například nebyl vyúčtován nájem v roce 2009, nebyla udělaná inventarizace hmotného majetku,“ vypočítává karlovarský primátor Petr Kulhánek.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Náměstek primátora Jiří Kotek dokonce zpochybnil i loňský výsledek hospodaření, podle kterého KV Arena vykázala zisk téměř osmi set tisíc korun. Po dodatečných daňových přiznáních ale nejspíš bude ve ztrátě přes jeden a půl milionu. „V tomto případě šlo spíše o zkreslování hospodářského výsledku, než odraz řádného účetnictví. Arénu jsme převzali ve stavu zralou na bankrot,“ tvrdí Jiří Kotek. „Já považuji jednání prvního náměstka za skandální, protože to, co tady prohlašuje, je opravdu jenom jeho emoční výkřik. Není to nikde doloženo, ty výsledky jsou auditované a říkají pravý opak,“ oponuje bývalý karlovarský primátor Werner Hauptmann.

Bývalé vedení města tak jakékoli pochybení zásadně odmítá. Podle nich radní zbytečně kazí Karlovým Varům dobrou pověst. „Jestliže chce vedení města získat pro KV Arenu generálního partnera a přitom o ní říká, že je v bankrotu, tak tímto způsobem toho partnera asi nezíská,“ zdůrazňuje karlovarský zastupitel Tomáš Hybner.

Vedení města uvažuje o tom, že v nejbližší době nařídí v aréně podrobný audit.