Zloděje nosorožčích rohů z Napajedel čeká pět let vězení

Zlín - Zloděje nosorožčích rohů ze zámku v Napajedlech na Zlínsku a z hradu Buchlova na Uherskohradišťsku poslal soud do vězení. 47letý Miloslav Relich, který byl podle obžaloby organizátorem akce, stráví za mřížemi pět let. 34letý Pavel Sýkora, který se podílel na obou krádežích, dostal o dva měsíce kratší trest. Rozsudek zlínského okresního soudu potvrdil nedávno i krajský soud, nabyl tak právní moci. Mužům hrozilo až osm let vězení.

Nosorožčí rohy zmizely z napajedelského zámku předloni v říjnu. Další se podle obžaloby Sýkora pokusil odnést loni v srpnu z Buchlova. Ukradené rohy z Napajedel se dosud nepodařilo najít. Nejspíš skončily na černém trhu, kde jsou žádané. Údajně působí jako afrodiziakum. Podle policie jsou oba muži z Litoměřic v Ústeckém kraji zřejmě součástí větší skupiny zlodějů.

Ukradené rohy byly součástí výstavy Afrika. Byly zapůjčené ze zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem. Zloději odnesli celý roh samice nosorožce dvourohého Jessi, který vážil 2,25 kilogramu, a téměř dvanáctikilogramový roh nosorožce tuponosého, který se jmenuje Nájin. Rohy byly odděleny ze živých zvířat z důvodu bezpečnosti před jejich převozem do Afriky, kde žijí.

Pachatelé si na výstavu koupili lístky a rohy ukradli v otevírací době. Škoda byla vyčíslena skoro na čtyři miliony. Oba muži byli kromě krádeže obviněni i z neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami.

Policii se podařilo krádež v Napajedlech objasnit poté, co byl mladší z mužů chycen při pokusu o krádež dalšího rohu nosorožce a map z historického atlasu světa na Buchlově. Podezřelého si všimla průvodkyně, informovala kastelána, který se obrátil na policii. Policisté tehdy muže dopadli, pod bundou měl mapy i roh. K činu se doznal a následně byl zadržen i druhý z mužů. Podle Zubka dostal Sýkora za krádež v Napajedlech odměnu 40 tisíc korun.