Semily už geotermální elektrárnu nechtějí, firma žádá miliony

Semily – Stop přípravám výstavby geotermální elektrárny, zní závěr referenda v Semilech. Negativní postoj většiny nakonec město přesvědčil, přestože se referenda nezúčastnilo dost obyvatel. Firma, která na projektu spolupracovala, žádá nyní po městu vynaložené náklady - půjde prý o miliony.

V blízkosti sídliště Řeky, kde žije čtvrtina obyvatel devítitisícových Semil, měla vyrůst geotermální elektrárna s výtopnou pro celé město. Lidé se ale postavili proti. „Jsou to vyhozené peníze – bourání ulic. Ne, nešel bych do toho,“ konstatoval jeden z místních obyvatel. 

Za nízkou cenu - ale s riziky

Geotermální elektrárny využívají přirozeného tepla uvnitř země. Do zhruba pět kilometrů hlubokých vrtů proudí voda, v zemi se ohřeje a pak čerpá zpět na zem. Podle příznivců této technologie jde o ekologický způsob, jak zajistit vytápění, a to za nízkou cenu. Naopak odpůrci upozorňují na nebezpečí otřesů. „Je to nevyzkoušená technologie a jsou tam jasně daná rizika, která hrozí,“ upozornil odpůrce geotermální elektrárny Tomáš Trojan. 

Referendum
Zdroj: ČT24

K referendu o geotermální elektrárně sice nepřišlo dost lidí, proti výstavbě ale byla drtivá většina hlasujících. Město proto projekt nakonec zastavilo, i když nemuselo. Semilskou kasu přitom už přípravy stály milion korun. Další miliony teď chce po radnici firma, která měla elektrárnu postavit a provozovat. 

„Město náhle otočí o 180 stupňů, aniž by pro to mělo korektní důvod? Předčasný ústup zastupitelů před hlučnou menšinou je významnou informací pro každého, kdo by někdy v budoucnu chtěl v Semilech podnikat,“ zní stanovisko firmy Entergeo. Místostarostka Semil Marcela Volšičková (nez.) ale tvrdí, že žádná smlouva s firmou sepsána nebyla. „Považuji to za podnikatelské riziko,“ řekla místostarostka. 

Obyvatelé Semil v referendu odmítli stavbu geotermální elektrárny (zdroj: ČT24)

Výstavbu geotermální elektrárny plánují i v nedalekém Benešově a v Tanvaldu. Právě v Semilech byly ale přípravy nejdál.