Nehoda zpomalila D1 na Vysočině, rozkopané úseky neomezila

Velké Meziříčí (Žďársko) – Při ranní nehodě osobního auta na dálnici D1 zemřela osmačtyřicetiletá žena, o rok mladší muž utrpěl těžké zranění. U Velkého Meziříčí pokračuje vyprošťování vraku, byl proto uzavřen pravý pruh ve směru na Bohumín a vytvořila se asi dvoukilometrová kolona. Po osmé ráno už byly průjezdné oba pruhy. Nehoda se nestala v úseku, kde probíhá rekonstrukce dálnice, všechna tato místa jsou průjezdná bez omezení.

Dálnici D1 postihla první velká komplikace od zahájení její modernizace – paradoxně však nikoli v některém z rozkopaných úseků. Volkswagen Golf havaroval na 150. kilometru ve směru na Brno a Bohumín. Vůz narazil do středových svodidel, od kterých se odrazil, převrátil se a skončil na dálnici. „Spolujezdkyně utrpěla smrtelné zranění, řidič zůstal ve vozidle zaklíněn, po vyproštění byl převezen s těžkým zraněním do nemocnice v Brně,“ uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková.

Protože zůstal průjezdný pouze jeden jízdní pruh, vytvořila se před omezením kolona, která dosáhla zhruba na 147. kilometr. Po osmé již záchranné složky odstranily vrak havarovaného auta na krajnici a zprůjezdnily oba pruhy. Kolona se proto začala rozjíždět.

Podobná nehoda v úseku, kde probíhají práce na modernizaci dálnice, může mít na provoz ještě závažnější vliv – jezdí se ve zúžených pruzích bez odstavného pruhu. Odtahové vozy jsou však poblíž uzavírek připraveny, jejich provozovatelé slibují, že následky nehody osobních aut dokážou odstranit již během několika minut.