Povodeň nebyla, Huntířov ale nechce penále za falešnou dotaci platit

Huntířov (Děčínsko) – Desetimilionovou pokutu má zaplatit Huntířov na Děčínsku – pět milionů je dotace, kterou získal, ačkoli na to neměl nárok, a teď ji musí vrátit, dalších pět milionů penále. Radnici se ale do splácení milionů nechce, tvrdí, že by mělo zaplatit ministerstvo pro místní rozvoj, které žádost o dotaci dostatečně nezkontrolovalo.

Bývalý huntířovský starosta už byl za falešnou žádost o dotaci odsouzen. Zápisy ze zasedání zastupitelstva i meterologické údaje prokázaly, že pět milionů na odstranění nánosů bahna z rybníka, opravu ucpané kanalizace a poškozené silnice nebylo potřeba, protože město nezasáhla žádná povodeň. Pro obec však odjezdem exstarosty do vězení potíže teprve začaly. Pětimilionovou dotaci má totiž vrátit, a navíc zaplatit stejně vysoké penále.

Huntířov splácí dotaci, na kterou neměl nárok, ale penále radnice zaplatit odmítá. Chce, aby je uhradilo ministerstvo pro místní rozvoj, protože žádost pořádně nezkontrolovalo. Více k celému případu ale představitelé obce říct nechtějí. Ministerstvo potom odmítá, že by bylo za chybné přidělení dotace odpovědné. „Ministerstvo pro místní rozvoj v tomto případě rozhodně nepochybilo, protože žádost měla veškeré papírové náležitosti,“ poukázal mluvčí úřadu Marek Ženkl.

Z huntířovských internetových stránek vyplývá, že peníze, které má obec vrátit státu, se rovnají jeho ročnímu rozpočtu.

Jan Stuchlík o vracení huntířovské dotace (zdroj: ČT24)