Litomyšlská porodnice skončí, kraj pak nemocnici sloučí s jinými

Litomyšl/Pardubice – Poslední dny existence má před sebou porodnice a novorozenecké oddělení v Litomyšli. Porodnice tak pouze o měsíc přežije dětské oddělení. Konec péče o novorozené a malé pacienty nastal především proto, že vedení nemocnice nedokázalo sehnat dostatek lékařů. Může ale předznamenat větší smršť, která postihne i další krajské nemocnice. Pardubický kraj se totiž rozhodl, že pět svých nemocnic sloučí do jediné společnosti. Připravuje přerozdělení některých oborů a tedy zavírání či omezování v jednotlivých městech. Tím a také společnými nákupy vybavení chce ušetřit, provoz nemocnic totiž v minulých letech musel dotovat až 200milionovými příspěvky.

Krajské nemocnice poskytující akutní péči jsou v Pardubickém kraji kromě Litomyšle a krajského města také v Chrudimi, Svitavách a Ústí nad Orlicí. Vedení kraje uvažuje o tom, že je zastřeší společnou firmou, jako je to v některých dalších krajích. „Hlavním důvodem je vznik silného partnera, silné obchodní společnosti, což s sebou nese řadu konkurenčních výhod na trhu zdravotnických služeb. Povede to i k tomu, že budeme moci vytvořit silnější, erudovanější týmy,“ zdůvodnil předseda představenstva nemocnic Pavel Havíř. Akciová společnost sdružující pět nemocnic by podle něj měla lepší pozici pro vyjednávání se zdravotními pojišťovnami, společný nákup léků a zdravotnického materiálu a techniky než samostatné nemocnice. 

Roční úspora spojených nemocnic Pardubického kraje má být až 40milionová, díky společné servisní organizaci, která zajistí například praní prádla, ušetří dalších asi 20 milionů korun. 

Pacienti ovšem sloučení nemocnic zřejmě poznají především tak, že z jednotlivých poboček některé obory zmizí nebo se omezí, aby měly silnější pozici jinde. Týkat se to bude zvláště lůžkové péče na urologii, ORL, ortopedii, neurologii a psychiatrii. Nemocnice totiž mají na tyto obory pouze roční až dvouleté smlouvy s pojišťovnou. Jak konkrétně si nemocnice jednotlivé obory přerozdělí, nechtěl Pavel Havíř přiblížit. Jistý je zatím pouze zánik litomyšlské porodnice, který však s plánovaným slučováním přímo nesouvisí – přichází pouhý měsíc po uzavření dětského oddělení, v obou případech jde o důsledek nedostatku lékařů. Nemocnici opustili atestovaní lékaři, náhradu se nepodařilo najít. Nyní se však zdá, že tušení obou oddělení zapadne do krajského plánu na sloučení nemocnic. Litomyšl má navíc jisté, že jí zůstane nedávno otevřené iktové oddělení.

Michal Klokočník o uzavření litomyšlské porodnice (zdroj: ČT24)