Hodonín má novou starostku, spor o tajemnici stál místo Taptiče

Hodonín – Milanu Grauovou zvolili hodonínští zastupitelé novou starostkou poté, co odvolali dosavadního starostu Igora Taptiče (Nezávislí) kvůli manažerskému pochybení. Proti dosavadnímu starostovi se nejprve postavila část rady, která ho vyzvala k odvolání tajemnice městského úřadu, což neučinil. Grauová starostkou v Hodoníně již jednou byla – v minulém volebním období, rovněž po odvolání předchozího starosty.

V radě je starostka jedinou novou členkou, na svých místech zůstávají po Taptičově odvolání všichni radní včetně místostarostů. Nová starostka po svém zvolení slíbila, že bude pracovat tak, aby z toho těžilo město. „I když v emocích po těchto událostech to bude asi složitější. Ale budu se snažit spolupracovat se všemi. Jde o to, abychom si s radními sedli a řekli si priority,“ řekla. Dodala, že není nadšena ze způsobu, jakým se do nové funkce dostala: „Dnešní odvolání a volbu bohužel nevidím jako příliš šťastné řešení pro město a pro vnímání některých občanů.“ Během zastupitelského hlasování změnila Milana Grauová politickou příslušnost, když na výzvu městského předsedy vystoupila z ODS a nadále bude působit jako bezpartijní. „Bylo to vyústění mých několikaměsíčních úvah,“ uvedla Grauová s tím, že se s dalšími členy strany dlouhodobě názorově neshodovala. 

Za výměnou v čele hodonínské radnice stál spor o tajemnici městského úřadu Jarmilu Horskou, na kterou si v lednu stěžovala vedoucí stavebního úřadu Ivona Lexová. Podle zastupitele Vítězslava Krabičky (Změna) měl tehdejší starosta Taptič situaci prošetřit a Krabičku informovat, ale neudělal to. Šest radních potom starostu vyzvalo, aby tajemnici Horskou odvolal, to však také neučinil. Uvedl, že radní svůj požadavek nezdůvodnili a že podle zákona tajemnici ani odvolat nemůže. Vítězslav Krabička tak koncem dubna navrhl starostovo odvolání. Ten potom oddaloval svolání zasedání zastupitelů do nejzazšího termínu.

Při rozhodujícím jednání vystoupili také hodonínští občané, část z nich označila Taptiče za špatného manažera, který nezvládl personální situaci na radnici. Stěžovali si také na obtížné jednání se starostou a na to, že ignoruje některá důležitá rozhodnutí zastupitelstva. Například nepodepsal smlouvu, kterou zastupitelstvo schválilo už v únoru. Jiní naopak schválili potleskem Taptičovo znovunavržení na funkci starosty, zatímco při nominaci Milany Grauové pískali.

  • Milana Grauová autor: TS Brno, zdroj: TS Brno
  • Igor Taptič zdroj: ČT24

Milana Grauová je již třetí nejvyšší hodonínskou představitelkou od posledních komunálních voleb. Do roku 2011 byl starostou Jiří Mráka z ČSSD, kterého podporovali nejprve zastupitelé jeho strany, KDU-ČSL, TOP 09 a Změny, později nahradily lidovce a TOP 09 komunisté. Vystřídal ho Igor Taptič, který stanul v čele koalice Nezávislých, KDU-ČSL, TOP 09, ODS, části ČSSD a jednoho nezávislého zastupitele. Sám ovšem pochybuje o tom, že nová starostka vydrží až do voleb vzhledem k tomu, kdo zřejmě hlasoval za jeho odvolání – část zastupitelů se totiž hlasování nezúčastnila, další neodevzdali své lístky. „Dříve se tito lidé vyjadřovali, že jejich spolupráce není možná, tak jsem zvědav, jak bude nová koalice pracovat,“ poznamenal odvolaný Igor Taptič.