Ivančice ožily svou starou láskou – chřestem

Ivančice (Brněnsko) – Tradiční setkání nad chřestem ozdobilo třetí květnový víkend v Ivančicích. Právě chřest jihomoravské město na přelomu 19. století proslavil, na místní produkci nedala dopustit ani císařovna Alžběta. Takřka zapomenutá zelenina se v posledních letech do jídelníčku vrací.

Chřest je univerzální – lze ho využít jako hlavní chod, přílohu k masu, základ polévky nebo náplň sladkých i slaných koláčů. To vše bylo k vidění a ochutnání na ivančickém chřestovém festivatlu, kuchaři zamířili i těmi nejméně obvyklými směry. „Můžete dělat sorbety, zmrzliny nebo na slano,“ naznačil možné využití chřestu šéfkuchař Jan Mösmer.

Chřestové speciality ochutnalo během víkendu na šest tisíc lidí – mezi nimi i navrátivší se císařovna Sissi, kterou přivezl historický vlak. Všichni dohromady snědli víc než čtyři tuny chřestu.

Přes úspěch tradiční slavnosti je doba, kdy měl název ivančický chřest stejný zvuk jako například třeboňský kapr, už dávno pryč. Ve velkém už ho tady nikdo nepěstuje. „Dvě války světové daly tomu chřestu zabrat a po únorovém převratu už se nevrátil,“ vysvětlil spoluorganizátor festivalu Michal Burian. Organizátoři tak museli na slavnosti do starého „chřestového“ města dovézt chřest z Slovenska.