Silničáři musí platit, nezákonně vykáceli alej

Havlíčkův Brod – Silničáři na Havlíčkobrodsku obdrží pokutu za to, že nezákonně vykáceli stovku stromů v aleji mezi Ždírcem nad Doubravou a Krucemburkem. Stromy šly k zemi údajně kvůli bezpečnosti provozu a především kvůli opravě silnice, která vede Chráněnou krajinnou oblastí Žďárské vrchy. Inspekce zahájila s ŘSD správní řízení a radnice budou muset vysadit nové stromy.

„Starosta Ždírce sice tvrdil, že kácení proběhlo v souladu se zákonem, nicméně Česká inspekce životního prostředí na základě podnětu celou věc prošetřila a zjistila, že tomu tak nebylo,“ uvedla mluvčí České inspekce životního prostředí Simona Cigánková. Vykácení aleje už v březnu kritizovalo ekologické sdružení Arnika. „Pro rekonstrukci silnice v majetku ŘSD byla zvolena nejpohodlnější, ale také nejhloupější metoda, kdy se nejprve vykácí všechny stromy,“ uvedl tehdy Martin Skalský ze sdružení.

Šéfka krajského ŘSD Marie Tesařová ale kácení hájila. „Byly tam rizikové stromy, které už byly vytipované dávno,“ řekla. Odstranění dalších stromů podle ní požadoval kraj a policie. Podle inspekce ale byly v postupu radnic, které likvidaci aleje povolily, procesní i věcné chyby. Velmi závažným prohřeškem je podle mluvčí inspekce to, že radnice zasáhly do rázu okolní krajiny. „Obecní úřady ve svém rozhodování nevzaly v potaz skutečnost, že kácení stromořadí je činnost, která může významně změnit krajinný ráz,“ uvedla. Kromě toho údajně radnice řádně neposoudily význam samotných stromů a neuložily náhradní výsadbu.

ČIŽP chce po ŘSD dva miliony za vykácení stromořadí (zdroj: ČT24)

Oba úřady se chystají nahradit svá rozhodnutí novými, v nichž bude náhradní výsadba. „Náhradní výsadbu řešíme s ŘSD od samého počátku, jenže to není tak jednoduché,“ uvedl ždírecký starosta Jan Martinec. Stromy se místo původních vysadit nedají, protože ty rostly hned u silnice. Sázení o kus dál naráží na vlastníky polí. Kolem hlavního tahu prý také vedou telefonní kabely a plynovod.     

Krucemburk už o způsobu náhradní výsadby otevřel veřejnou debatu, jde o tři možné varianty. Sázení připadá v úvahu na podzim. Krucemburský starosta Jiří Havlíček dnes uvedl, že první rozhodnutí bylo vedeno snahou zvýšit bezpečnost provozu na hlavním tahu. Loňskou smrtelnou nehodu prý policie připsala na vrub těsné blízkosti stromů u silnice.