Za potyčku v Rumburku padly podmíněné tresty

Děčín - Za potyčku v Rumburku, kterou začaly před dvěma lety nepokoje ve Šluknovském výběžku, potrestal soud čtyři mladíky podmínkami. Musí také uhradit způsobené škody. Před třemi lety byly útoky mladíků pověstnou poslední kapkou pro obyvatele Šluknovska, kteří v následujících měsících vyšli do ulic a volali po zklidnění situace v regionu. „Starousedlíci jsou velice nespokojení se způsobem života a dávají nám to znát,“ uvedl starosta Varnsdorfu Martin Louka. Dnes už se na Šluknovsku neprotestuje, podle rumburské radnice lidé pochopili, že samotné protesty nic nevyřeší. Chybí totiž zákon o sociálním bydlení, který při návštěvách Šluknovska před 2 lety slibovali politici. Naopak k bezpečnosti v kraji velice pomohla nově vytvořená pořádková jednotka, třeba v Rumburku klesla kriminalita až o 40 %.

Tři mladiství dostali sedm až osm měsíců se zkušební dobou 18 měsíců, Kamil Cepero byl odsouzen k roční podmínce se zkušební dobou 24 měsíců. Trest dostali za výtržnictví, poškození cizí věci a ublížení na zdraví, v případě Cepera s rasovým podtextem. Rozsudek u mladistvých není pravomocný, Cepero byl odsouzen pravomocně. Obžalovaných bylo na počátku sedm, jednomu z nich soud už loni v říjnu udělil podmínku za výtržnictví a poškozování cizí věci. V případě Kamila Cepera je rozsudek pravomocný, protože se vzdal lhůty na odvolání, u mladistvých pravomocný není, protože k soudu nedorazili zástupci orgánu péče o dítě, kteří se k rozsudku musejí ze zákona vyjádřit.

Udělením podmíněných trestů soud přistoupil na návrh státního zástupce Petra Minicha. Ten přitom v přípravném řízení navrhoval nepodmíněné tresty, nakonec svůj požadavek zmírnil. Učinil tak poté, co se obviněným díky amnestii pročistil trestní rejstřík. „Vzhledem k tomu, že se změnila situace amnestií prezidenta republiky, u všech jsem navrhoval podmíněné tresty odnětí svobody. U dvou obviněných dřív byla recidiva, ta odpadla právě amnestií,“ uvedl státní zástupce Petr Minich. U vynesení rozsudku chyběli dva obvinění, jeden se podle soudkyně Ivy Najbrtové ani neomluvil.

Kromě trestu nařídil soud obviněným, aby také nahradili desetitisícové škody Všeobecné zdravotní pojišťovně za náklady na ošetření zraněných po potyčce a ČSOB pojišťovně za opravu rozbitých dveří. Nikdo z poškozených podle soudkyně o náhradu škody nežádal.

Incident se stal v Rumburku v noci na 21. srpna 2011. Cestou z diskotéky se potkaly dvě skupiny mladíků, v převaze byla romská. Při následné potyčce došlo na kameny a teleskopické obušky. Policie v případu obvinila sedm lidí, dva napadení skončili v lékařské péči.

Případ v regionu vyhrotil napětí mezi starousedlíky a sociálně slabou, zejména romskou komunitou. Po bitce se v Rumburku konala demonstrace, při níž dav zhruba 1 500 lidí zkoušel vyprovokovat potyčky s Romy. Demonstrace se konaly i na dalších místech Šluknovského výběžku, někde opakovaně. Policie pak pro Šluknovsko sestavila speciální pořádkovou jednotku. Podle starostů však i po dvou letech zůstává situace v regionu napjatá. To, že už lidé nedemonstrují, je podle nich pouze důkaz, že mají pocit, že ani tak nic nezmohou.