Polička chtěla získat poklad, dostane jen kopii

Polička - Město Polička se více než rok snažilo získat zpět poklad ze 17. století. Neuspělo. Tisíce krejcarů z počátku třicetileté války zůstanou uloženy ve Východočeském muzeu Pardubice. Město získá pouze kopii těchto mincí. Poklad našli dělníci před 45 lety v jednom z měšťanských domů při rekonstrukci sklepení.

Unikátní nález, slezské krejcary, si pardubické muzeum brání. Poklad je vzácný hlavně proto, že mincí z počátku třicetileté války se dochovalo málo. Kvůli inflaci na začátku 17. století byly mince téměř bezcenné, teď mají ovšem nevyčíslitelnou hodnotu. „Dá se předpokládat, že ten poklad pochází z nějakého jednorázového prodeje několika kusů dobytka,“ uvedl numizmatik Ladislav Nekvapil, Východočeské muzeum, Pardubice.

Polička chtěla poklad získat a vystavit, neuspěla

Poklad našli dělníci ve větrací šachtě jednoho z měšťanských domů v roce 1968. Polička ho chtěla představit veřejnosti, muzeum je ale proti. „Podle stávajícího práva se zdá, že ten majetek dnes vlastní Východočeské muzeum a město Polička zatím nemá šanci se tohoto nálezu domoci zpět,“ uvedl Jaroslav Martinů (ODS), starosta Poličky. „Máme tady podmínky pro odborné zpracování a pro uložení takového materiálu,“ uvedla Jitka Rychlíková, ředitelka Východočeského muzea Pardubice.

Poklad čítá celkem 12 tisíc slezských mincí. Svým rozsahem je v Evropě ojedinělý. „Je zcela mimořádný i z toho hlediska, že se v něm nachází ražby, které doposud nebyly ani publikovány,“ dodal Nekvapil.

Mince budou numizmatici zřejmě třídit roky

Spor o poklad už řešili i právníci. Výsledkem je kompromis – Polička dostane kopie vzácných mincí. Vzácné slezské krejcary zůstanou v pardubických trezorech. Numizmatici teď zkoumají každou minci, třídění celého pokladu tak zřejmě potrvá i několik let.

Poličských poklad zůstane v pardubickém muzeu (zdroj: ČT24)