Ruina na pražské Harfě už lidi ohrožovat nebude

Praha - Zchátralá budova v ulici U Harfy v Praze 9 bude srovnána se zemí. Demoliční práce začaly dnes a potrvají celý týden. Stavba dlouhodobě ohrožovala kolemjdoucí, několik let se v ní také zdržovali bezdomovci.

Bourací bagr začal pracovat s hodinovým zpožděním, protože se čekalo na odtažení zaparkovaných aut v okolí. Před zahájením prací prohlédli budovu, kde byly sklady a kotelna, policisté se psy. Místo je nyní zabezpečeno policejní páskou. K bouracímu bagru se v dalších dnech přidají další stroje, které budou shrnovat suť do středu pozemku.

Stavba podle katastru nemovitostí patří společnosti Harfa City, která bude muset demolici zaplatit. Demoliční práce vyjdou na zhruba milion korun. „Nařízení statika a stavebního úřadu se týkalo pouze zbourání stavby, která ohrožovala životy a zdraví obyvatel. Proto ani neodklízíme suť, to bude muset udělat majitel,“ uvedl zástupce starosty Prahy 9 Adam Vážanský. Pokud se bude majitel zdráhat místo uklidit, Praha 9 mu to nařídí. „Když to neudělá ani pak, odklidíme to sami a budeme po něm uhrazení vymáhat exekučně,“ dodal Vážanský. Dnešní demolice se podle něj nezúčastnil žádný zástupce majitele objektu.

Část objektu se předloni v únoru zřítila do ulice a poškodila deset aut a tramvajovou trolej, celkovou škodu tehdy policie vyčíslila na 1,5 milionu korun. Případ vyšetřovala s podezřením na spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. Podle městského statika Petra Macháně za zřícení mohli bezdomovci, kteří dali do sběru ocelové výztuže.

Radnice pak nechala budovu zakonzervovat a stavební úřad dal majiteli příkaz k jejímu odstranění. Vlastník však objekt nezboural. Značné zhoršení technického stavu objektu ohlásila stavebnímu odboru Prahy 9 městská policie, která budovu na žádost lidí v poslední době kontrolovala.

Demolice z moci úřední (zdroj: ČT24)

Na místě objektu v ulici U Harfy a přilehlých pozemcích se plánuje komerční areál Harfa City s kancelářemi, obchody, sklady a byty, vyplývá z dokumentů předložených v rámci posuzování vlivu stavby na životní prostředí. Magistrátní odbor ochrany prostředí pro projekt vydal v říjnu 2010 souhlasné stanovisko.

Praha 9 vede v současné době spor také o zbourání ubytovny v Odlehlé ulici. Majitel objektu, který leží na obecním pozemku, dostal nařízení o odstranění stavby. Zatím tak ale neučinil.

Vydáno pod