Nedostatek peněz mají krušnohorským záchranářům nahradit vlekaři a radnice

Karlovy Vary – Počet turistů a především jejich úrazů v Krušných horách stále přibývá. Peněz, které má Horská služba, je naopak čím dál méně a záchranáři nemohou nabírat nové členy. Hledají proto pomoc jinde – u vlekařů nebo obcí. Ale ne všichni jsou ochotni horským záchranářům pomáhat.

V zimě 2011/2012 pomohli krušnohorští záchranáři 600 zraněných. Loni jich už bylo o 130 více. Prudce přibývá také letních zranění, zejména při cyklistice. Peníze, které má krušnohorská Horská služba k dispozici, však rostoucímu počtu zásahů neodpovídají a záchranáři musí hledat úspory, kde se dá. „Tím, že se dělají úspory, odsouváme některé věci při nákupech. To znamená, že se prodlužuje životnost techniky a životnost vybavení,“ řekl náčelník Horské služby Miroslav Güttner.

Hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD) slíbil, že se pokusí záchranářům pomoci, ne však přímo. „Je potřeba do financování zapojit i další subjekty, jako jsou provozovatelé vleků, případně obce a města,“ uvedl hejtman.

Radnice se tomu, že by pomáhaly Horské službě, nebrání. Například v Abertamech, kde vzniká nové lyžařské středisko, to považují za vhodnou odplatu za služby záchranářů. „Z rozvoje nám do městské pokladny poplynou nějaké prostředky, takže se budeme snažit spolupracovat s Horskou službou a adekvátní část z toho vrátit do systému,“ slíbil starosta Zdeněk Lakatoš.

Naopak vlekařům se hejtmanův návrh příliš nelíbí. Poukazují, že záchranářům už pomáhají například formou slev na stravu. Přímo přispívat na jejich práci se jim však nechce. „Co se týká finanční pomoci, rádi bychom vzbudili otázku, jestli to není stejné jako u Policie ČR nebo podobných složek, které jsou placeny ze státních daní,“ řekl mluvčí Skiareálu Klínovec Adam Svačina.

Antonín Bruštík o Horské službě (zdroj: ČT24)