Mosty na Liberecku upoutaly pozornost antimonopolního úřadu

Liberecký kraj – Obří zakázku Libereckého kraje na opravy mostů za 400 milionů korun prověřuje antimonopolní úřad. Na průběh výběrového řízení si totiž stěžovaly dvě společnosti, které neuspěly. Podle nich byly podmínky šité na míru pouze konsorciím velkých firem. Zadání tendru kritizovala v minulosti i opozice. Opravy mostů jsou po povodních nutné, třetina z celkového počtu mostů na silnicích II. a III. tříd, které má kraj ve správě, je ve velmi špatném až havarijním stavu. Některým z nich hrozí uzavření.

V rámci jediné obří zakázky za 400 milionů Kč se opraví 53 mostů, na všech opravách tedy vydělá jen jediná firma. Zadání zakázky už prověřuje antimonopolní úřad. „Důvodem je možné porušení zákona o veřejných zakázkách. Dodavatel údajně měl špatně stanovené kvalifikační předpoklady,“ uvedl místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Kamil Rudolecký. Firmám, které podaly stížnost, se nelíbí přísná kritéria, jež zvýhodňují velké firmy, případně jejich konsorcia. Menší společnosti ani nedostaly šanci nabídnout svou cenu. Kraj v tom ale žádný problém nevidí. „Z informací, které mám, se mi zdají ty výtky zatím bezdůvodné. Nicméně je to standardní postup, na který mají společnosti, které se do té soutěže přihlásily, právo. Takže se s tím budeme muset nějak srovnat,“ podotkl finanční náměstek hejtmana Libereckého kraje Zdeněk Bursa (ČSSD).

Zakázku kritizuje i opozice. Zadat všechny opravy mostů v kraji jediné firmě podle ní jednak zavání klientelismem, ale také tím kraj prodělá. Kdyby se na rekonstrukcích podílelo více firem, cena prý mohla být nižší. „Existuje řada příkladů z praxe, že pokud se zakázka rozdělí podle jednotlivých logických celků, vede to nakonec k nižší ceně,“ prohlásil opoziční krajský zastupitel Martin Půta (SLK). Celá třetina ze zhruba sedmi set mostů v kraji je ve špatném nebo havarijním stavu. Sedmi hrozí uzavření. „Abychom opravili všechny mosty do relevantního stavu, potřebovali bychom tři čtvrtě miliardy. Což momentálně není v možnostech Libereckého kraje,“ potvrdil náměstek hejtmana Martin Sepp (ČSSD).

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Antimonopolní úřad zatím kraji zakázal smlouvu s vítěznou firmou podepsat, a pokud se prokáže pochybení, tendr zruší. Pokuta však kraji nehrozí.

Přes dvě a půl miliardy korun utratí v příštím roce Liberecký kraj.
Zdroj: ČT24