Richardova tlupa se sžívá se samicí Bikirou

Praha - Po několikadenním pobytu v odděleném prostoru se dnes poprvé mohla v expozici goril pražské zoo sejít se svou novou tlupou patnáctiletá samice Bikira. Ne všichni z populární skupiny byli s novým přírůstkem z Británie spokojeni, do drobné potyčky se Bikira dostala se samicí Shindou i s šestiletou Mojou. Hierarchii ve skupině si budou gorily ujasňovat ještě několik dní, možná i celý týden. Nováček přichází do skupiny po pěti letech.

„Moja je v pubertálním věku a zkouší, co všechno jí projde. Ve skupině má jako mládě výsadní postavení. A jakmile se po ní Bikira ohnala, začala ji skupina samic pochopitelně bránit,“ popsal novinářům dopolední dění v pavilonu goril kurátor savců Pavel Brandl. Veškeré potyčky s přehledem uklidňoval samec Richard, dodal.

Bikiru ošetřovatelé mezi ostatní gorily pustili v 10:00, Richard ji chránil vlastním tělem. Jako první se k ní odvážila přiblížit Moja. Odpoledne byla už podle Brandla situace bezkonfliktní. Mláďata Tatu a Kiburi si dokonce troufla opustit hřbet samic Kijivu a Kamby.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Bikira přicestovala do Prahy z Británie jako nová Richardova partnerka, zatím žádné potomky nemá, ani se doposud nesetkala s jiným mládětem. Zahrada se už řadu let snaží o to, aby v gorilí skupině měla dvě plodné samice. Bikira je toho příslibem. Narodila se 12. srpna 1995 v Amsterodamu. Nebyla odchována gorilami, nýbrž lidmi. Rané dětství pak prožila v gorilí školce ve Stuttgartu a odtud se v roce 1998 společně se samečkem Gugasem odstěhovala do Belfastu. S ním strávila mnoho let a pravděpodobně ho pokládala za svého sourozence.

Pražské gorily patří k poddruhu goril nížinných a v české metropoli si získaly velkou popularitu. Kijivu do Prahy přišla v rámci mezinárodního chovného programu ze Sydney. Richarda, otce Moji, Tatua a nejmladšího Kiburiho, získala zoo z Británie. Ve skupině jsou ještě samice Kamba a Shinda. V Česku se gorily chovají od 60. let, vůbec prvním mládětem se však stala až Moja.

Kijivu s mládětem
Zdroj: Zoo Praha/Jiří Trojánek