Stav ohrožení v Praze už neplatí, jinde ale je až do úterka

Praha – Pověřený pražský primátor Tomáš Hudeček odvolal stav ohrožení, který ve městě platil déle než týden. Nadále je vyhlášena povodňová pohotovost. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa kvůli bleskovým povodním ale včera uvedl, že nové povodňové ohrožení platí na českém území v následujících nejméně 48 hodinách. Předpověď ČHMÚ počítá s kolísáním hladiny na pomezí prvního a druhého povodňového stupně. Ve městě ovšem také začíná sčítání škod a úklid.

Povodeň poničila například Sovovy mlýny, škody jsou také na Karlově mostě. Nedělní déšť navíc poškodil Císařský ostrov nedaleko čistírny odpadních vod. Nově vyražené koryto Vltavy proto zasype armáda kameny.

Protipovodňové zábrany na nábřežích zůstávají

Hladina Vltavy v Praze je stále zvýšená, od rána však již jen na prvním stupni povodňové aktivity. Průtok klesl na 950 až 960 metrů krychlových za sekundu a výška hladiny k 220 centimetrům. Primátor nyní odvolal povodňové ohrožení, nadále platí povodňová pohotovost. „Druhý povodňový stupeň platí po celém území Prahy díky vyhlášení ústředního krizového štábu republiky. Je možné, že některé místní městské části mohou mít vyhlášen svůj vlastní třetí stupeň, ale celopražský štáb vyhlásil druhý stupeň,“ řekl Tomáš Hudeček po jednání krizového štábu.

Pro život v Praze podle Hudečka změna nic zásadního neznamená. „Povodeň začíná vyhlášením druhého stupně povodňové aktivity a zpravidla také končí zrušením druhého stupně povodňové aktivity,“ poukázal. Protipovodňové zábrany tak na nábřežích zatím zůstávají, ne však nadlouho. „Zábrany na stoletou vodu budeme v řádu dní demontovat,“ uvedl Hudeček. Z evakuovaných lidí už je podle něj většina doma, mimo zůstává zhruba 25 lidí ze Zbraslavi, Modřan a Bubenče. Provoz již obnovila Nemocnice Na Františku, vracejí se do ní pacienti. V Praze ale nadále platí zákaz vstupu do parků, například ve Stromovce je možné chodit pouze k planetáriu.

O víkendu nechtěl Hudeček bezprostředně reagovat na pokles hladiny Vltavy, obával se, že očekávané deště příznivý vývoj zvrátí. Nyní však už je průtok pod hranicí druhého stupně povodňové aktivity a podle poslední prognózy ČHMÚ bude řeka v příštích dnech kolísat, ale na druhý stupeň již pravděpodobně nevystoupí.

Bouřka vytvořila Císařské souostroví

Po nedělní bouřce, která vyplavila několik míst v Praze, nezpůsobila voda podle zastupujícího primátora velké škody. Nejzávažnější je situace na Císařském ostrově, kde je ústřední čistírna odpadních vod. Voda prorazila v ostrově nové koryto a rozdělila ho na dvě části. Podle primátorova náměstka Pavla Richtera na místo navezou ženisté kameny, kterým nové koryto zasypou. Během prací bude bez vody plavební kanál u Stromovky, kterým do nové prohlubně přitéká voda. „Pokud bychom nekonali, tak by meandr v následujících několika dnech přímo ohrozil budovy čistírny odpadních vod,“ podotkl Richter.

Povodeň nekončí, ale konec je „na dohled“

Že povodně ještě nejsou u konce, připustil také ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, země však už zřejmě má za sebou to nejhorší. „Povodeň v České republice ještě neskončila, její konec máme ale už na dohled,“ uvedl ministr.

Stav ohrožení přesto skončil v Praze v pondělí ráno, Tomáš Hudeček věří, že je město na případné další zvýšení hladin připraveno. „Lokální bouřky a deště, které jsou hlášeny na nejbližší den či dva, by mohly mírně zvýšit hladinu řeky Berounky,“ poznamenal Hudeček. Dostatečnou retenci má podle něj Vltavská kaskáda i nádrže na Botiči a Rokytce.

Město sčítá škody, jsou v Troji, na Kampě i Karlově mostě

Velká voda sice v Praze statisticky vystoupala na dvacetiletou úroveň, následky jsou však místy podobné jako při povodni v roce 2002 označované jako pětisetletá. Podobně nákladná jako před jedenácti lety bude například oprava Sovových mlýnů na Kampě, odhadl Jiří Lammel z Nadace Jana a Medy Mládkových, která v mlýnech provozuje Muzeum Kampa. „Škody na umění zatím žádné nejsou, na domě ale určitě budou škody v rozsahu roku 2002,“ uvedl. V roce 2002 vznikla v Sovových mlýnech dvacetimilionová škoda.

Trojský zámek Vltava vyplavila, ještě než stihla Galerie hl. m. Prahy dokončit opravu po minulé povodni. Přesto chce již v úterý otevřít dvě výstavy – českou secesní plastiku a benátské sklo. „Na zámku Troja odstraňujeme postupně povrchové nečistoty a pátráme po vadách na rozvodech elektřiny, zavlažování a dalších sítích,“ popsala, jak probíhá úklid, mluvčí galerie Kristýna Kočová.

  • Zatopené Sovovy mlýny autor: Jan Langer, zdroj: ČT24
  • Povodně v Praze zdroj: ČTK

V souvislosti s povodní bude také třeba opravit Karlův most. Má poničenou dlažbu, což je daň za ochranu zbytku mostu – poškodil ji jeřáb, který přijel, aby z řeky odstranil velké předměty, které přinesla a mohly most poničit. Karlův most už ale je oproti minulým dnům přístupný.

Škody na vodovodech a kanalizaci v Praze přesáhnou miliardu

Škody na vodárenské infrastruktuře a kanalizaci v hlavním městě podle prvního odhadu Pražských vodovodů a kanalizací přesáhnou jednu miliardu korun, uvedla mluvčí firmy Marcela Dvořáková. Nejvíce velká voda poškodila stokovou síť. Pražská Ústřední čistírna odpadních vod po týdnu od neděle opět naplno funguje. V neděli byly otevřeny poslední stoky a od té doby do čistírny přitékají všechny odpadní vody z hlavního města. 

Průtok Vltavy v Praze.

Vydáno pod