V Ústí nad Labem jezdí nejdelší lanovka bez podpěrných sloupů v ČR

Ústí nad Labem - Ústí nad Labem se může od dnešního dne pochlubit nejdelší lanovkou bez podpěrných sloupů v Česku. 330 metrů dlouhá lanovka spojuje obchodní centrum a zámeček Větruše. Dvě kyvadlově jezdící kabiny pro 15 osob překonají padesátimetrové převýšení asi za dvě minuty. Lanovka stála zhruba 80 milionů korun, většinu zaplatila Evropská unie. Město na ni dalo asi 7,5 procenta. Stavba trvala necelý rok. Provozovatelem bude Dopravní podnik města Ústí nad Labem. Během první hodiny lanovka přepravila kolem 300 zájemců, pak se ale na 45 minut zastavila. Měla menší závadu na hydraulice, už ale opět jezdí.

„Došlo k menší poruše na hydraulickém systému, a protože je vše nastavené na maximální bezpečnost, systém jí zastavil. Stále je vše ve zkušebním provozu,“ uvedla mluvčí města Ústí nad Labem Ivana Solničková.

„Lanovka bude jezdit každý den od 8:00 do 22:00. Kyvadlově proti sobě vyjedou kabiny z horní stanice u Větruše a z dolní na střeše obchodního centra Forum. Jízdenka bude stát stejně jako v jiné ústecké hromadné dopravě 14 korun,“ uvedl náměstek ústeckého primátora Jan Řeřicha. Město má na příští rok na provoz lanovky, který je třeba dotovat, připraveno 4,8 milionu korun.

O provoz lanovky se v jedné směně budou starat dva pracovníci ve stanicích a jeden strojník, na případný servis je vyhrazené každé první pondělí v měsíci, kdy lanovka jezdit nebude. Ústečtí strojníci se učili na dalším unikátu, na lanovce na Komáří vížku na Teplicku, která je nejdelší lanovkou bez mezizastávky ve střední Evropě. Je dlouhá téměř 2,5 kilometru.

Od lanovky si město slibuje oživení okolí Větruše, kde se loni na podzim znovu otevřela restaurace a konají se tam různé společenské akce. Do oprav zámečku a jeho okolí město v uplynulých letech investovalo kolem 130 milionů korun, jsou tam nová sportoviště i bludiště.