Požár v hradecké nemocnici podle policie založil 83letý senior

Hradec Králové – Ze založení požáru v královéhradecké fakultní nemocnici obvinili policisté třiaosmdesátiletého muže. Stíhají ho pro obecné ohrožení a vydírání, požár podle vyšetřovatelů ohrozil desítky pacientů. Muž je navíc podezřelý, že vyhrožoval jednomu z lékařů fyzickou újmou.

V budově neurochirurgie Fakultní nemocnice Hradec Králové hořelo v druhé polovině května. Požár vypukl ve vestibulu, odkud muselo utéct devatenáct lidí. „Evakuovaným lidem bezprostředně hrozila újma na životě. Muž měl svým jednáním ohrozit život dalších několika desítek ležících pacientů, včetně zdravotnického personálu,“ uvedla policejní mluvčí Lenka Burýšková. Tři lidé se při požáru nadýchali kouře. Třiaosmdesátiletý muž podle policie ve vestibulu zapálil několik kusů nábytku.

Policie téhož muže podezírá, že v červnu písemně nutil prostřednictvím dopisu lékaře z interní kliniky hradecké nemocnice pod pohrůžkou fyzické újmy, aby mu sdělil požadované informace. Nyní však je stíhaný senior sám v nemocnici. „Pro momentálně zjištěný duševní stav byl muž hospitalizován,“ uvedla policejní mluvčí. V případě prokázání viny seniorovi hrozí tři až osm let vězení.