Divy Slavkovského lesa představuje nový Dům přírody

Mariánské Lázně – Ochránci a lesní hospodáři v Kladské u Mariánských Lázní po pěti letech dokončili Dům přírody. Expozice poutavou formou přibližuje výjimečnou lokalitu. Význam Slavkovského lesa podtrhlo i jeho nedávné zařazení na prestižní seznam mezinárodních mokřadů.

Kladské rašeliniště navštěvuje každý rok na 60 tisíc lidí, aby se prošli přírodou, která v Česku není na mnoha místech k vidění. Od prázdnin budou moci navštívit kromě naučné stezky také Dům přírody Slavkovského lesa. Již dnes ho správa slavkovského CHKO slavnostně otevřela. Expozice zblízka ukazuje, jak vypadají místní rašeliniště a typické minerální prameny. „Slavkovský les je území, kde se vytváří minerální vody pro Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Lázně Kynžvart,“ poukázal ředitel Správy CHKO Slavkovský les Jindřich Horáček.

Kromě Domu přírody se může Slavkovský les pochlubit ještě další novinkou – ocitl se na mezinárodním seznamu významných mokřadů, tzv. Ramsarské úmluvě. „Je to nejvyšší stupeň ochrany a pro zajímavost, v rámci České republiky je to čtrnáctá oblast,“ přiblížil zástupce ředitele správy CHKO Václav Procházka.

Marek Štětina o domu přírody (zdroj: ČT24)