Na D8 už zase jen se známkou, povodňová výjimka skončila

Ústí nad Labem – Dálnice D8 už není zadarmo. V posledních týdnech sloužila jako objížďka zatopených silnic první třídy, policisté proto tolerovali, když na ni vjelo auto bez dálniční známky. Teď už však jsou všechny státní silnice v Ústeckém kraji otevřené, dálnice jako objízdná trasa tak není potřeba.

Povodeň nadobro skončila v sobotu odpoledne, kdy Labe v Děčíně kleslo pod úroveň prvního stupně povodňové aktivity. Její následky však ještě jsou a dlouho zůstanou patrné. Uzavřeno je na 40 silnic, které poničila voda nebo sesuvy půdy. Nejvíce uzavřených silnic je však na Kolínsku, Mělnicku a Nymbursku, naopak v Ústeckém kraji zůstávají po povodni uzavřeny pouze Přístavní a Žižkova v krajském městě a silnice třetí třídy v Tuchořicích na Lounsku.

Mluvčí krajského úřadu Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková oznámila, že cestování zdarma po dálnici D8 mezi Roudnicí nad Labem a německými hranicemi, končí ke dvanácté hodině vzhledem k tomu, že jsou okolní silnice plně průjezdné. Dálnice sloužila především jako objížďka uzavřených silnic I/15 a I/30, které vedou z Lovosic do Terezína, resp. Ústí nad Labem.

Většina silnic, kde uzavírky ještě trvají, jsou místní komunikace a silnice třetí třídy, mimo provoz však ještě zůstává také vltavská levobřežní silnice z Prahy do Davle i Břežanské údolí – tedy významné krajské tahy druhé třídy. Silnice druhé třídy je také uzavřena v Dlouhopolsku na Nymbursku, pro nákladní dopravu i v Hoříně na Mělnicku.

Na železnici trvají uzavírky tratí, které velká voda těžce poškodila – části severočeské transverzální dráhy Liberec – Česká Lípa, lokálky Pečky–Kouřim a úseku trati Lovosice–Teplice. Kvůli poruše zabezpečovacího zařízení nemohou vlaky naplno využívat kapacitu tahu Praha – Ústí nad Labem a jezdí zpožděné.