Staré kryty CO jsou poslední místa v Chomutově, kde mohou stát automaty

Chomutov – Dva bývalé kryty civilní obrany se mohou stát oblíbeným cílem optimisticky naladěných chomutovských gamblerů – přestože v nich herny nejsou. Právě kryty v Zahradní a Mostecké ulici totiž schválili chomutovští zastupitelé jako výjimku z nové plošné vyhlášky, kterou zakázali výherní automaty.

Chomutovská radnice se rozhodla zakázat výherní automaty již podruhé. Zatímco předchozí pokus nemohla dotáhnout do konce, protože město nemohlo ovlivnit provoz videoloterijních terminálů povolovaných ministerstvem financí, tentokrát už by ministerstvo nemělo stát v cestě. Ústavní soud totiž v dubnu rozhodl, že města mají na regulaci terminálů právo.

Původně počítalo vedení města se čtyřmi místy, kde plošný zákaz hazardu nebude platit, nakonec se jejich počet snížil na polovinu. „Nově navrhujeme povolit hazard již jen na dvou místech ve městě, a to v bývalých krytech na Zahradní a v ulici Mostecké. Reagujeme tak na názory veřejnosti a z předloženého návrhu jsou vynechány objekty v ulicích Palackého a Sokolská,“ uvedl primátor Jan Mareš (ČSSD). Vyhláška začíná platit dnem vyhlášení, tedy po ověření usnesení zastupitelstva.

Ještě na začátku loňského roku bylo v Ústeckém kraji 5 441 videoloterijních terminálů, jejich počet se postupně snížil o třetinu, takže letos v lednu jich bylo 3 761. I tak je to čtvrtý nejvyšší počet po Moravskoslezském kraji (6 716), Jihomoravském kraji (6 268) a Praze (5 741). Celkem bylo v Česku na začátku letošního roku 45 306 videoloterijních terminálů.