Na Vranov se vrátila loď Dyje

Vranov nad Dyjí (Znojemsko) – Loď Dyje, která se tři desetiletí plavila po Vranovské přehradě, je zpět. Z Orlíku ji po 22 letech odkoupil místní podnikatel Martin Balík, který tak rozšířil svoji flotilu a současně nahradil předchozí loď, kterou chtěl pojmenovat Dyje. Tu však někdo loni zapálil. Staronovou Dyji teď Balík připraví k turistickému provozu, který chce zahájit na začátku prázdnin.

Dyje patří mezi tzv. hydrobusy vyráběné od poloviny minulého století v Maďarsku. Vznikla v roce 1958. „Tato loď je původní loď Dyje z Vranovské přehrady, která byla pro Vranov postavená,“ podotkl její nový vlastník Martin Balík. Z Vranova se později odstěhovala, brázdila potom také vlny v Dalešicích a na Orlíku.

Martinu Balíkovi se zatím podařilo sehnat svolení, že může Dyji opět spustit na její mateřskou přehradu. Dokument potvrzuje, že je loď v dobrém stavu a nádrž, která slouží jako zdroj pitné vody a je cenným biotopem, nemůže poškodit. Jeřáb usadil loď na hladinu z mostu poblíž Bítova, Martin Balík uvedl, že první turisté by mohli vstoupit na palubu počátkem července. Musí ale nejprve sehnat povolení k provozu.

První loď, na které chtěl Balík vozit turisty po přehradě, nejprve stála několik měsíců na břehu. Nešťastnou loď loni krátce předtím, než měla konečně vyplout, někdo zapálil. Policie pachatele nevypátrala. Sám Balík se domnívá, že požár souvisí s konkurenčním bojem lodních dopravců na přehradě. Podnikatel si později zakoupil jiný hydrobus, který pokřtil jako Vranov, nyní ho posílila Dyje. Obě plavidla kotví vedle sebe. Podle Balíka budou střežena, aby je už nikdo nepoškodil.