Obří OC Corso v Plzni by vyrůst nemělo, soud stvrdil výsledek referenda

Brno/Plzeň - Nejvyšší správní soud (NSS) definitivně potvrdil výsledek lednového plzeňského referenda, ve kterém lidé vyjádřili nesouhlas se stavbou obřího obchodního komplexu poblíž centra města. Referendum se snažila zpochybnit žaloba, tu však už v únoru zamítl Krajský soud v Plzni. Neuspěla ani následná kasační stížnost čtyř nespokojených Plzeňanů k NSS. Výsledek referenda zavazuje město, aby stavbě zabránilo.

Podle kritiků byla otázka v referendu položena v rozporu s právními předpisy a protiústavně zasahovala do práv soukromého vlastníka pozemku. V případě, kdy však referendum vyhlásí soud, nelze už přípustnost položené otázky zpochybnit a o konání referenda v Plzni rozhodl tamní krajský soud loni. Dalším problémem byla podle kritiků i údajná zakázaná kampaň a průběžné zveřejňování výsledků. Podle NSS se jim ale nepodařilo doložit konkrétní prohřešky, na které v souvislosti s hlasováním upozorňovali. Mělo jít zejména o vkládání agitačních letáků do obálek s hlasovacími lístky nebo o propagační „placky“ na šatech některých členů okrskových komisí.

Nejvyšší správní soud zdůraznil, že pokud by odpůrci referenda předložili věrohodné důkazy, nejspíš by zasáhnout musel. „Pokud by v nyní projednávaném případě bylo prokázáno, že předmětné letáky byly občanům rozdávány přímo v oficiálních obálkách distribuovaných zaměstnanci magistrátu, vedlo by to k závěru o porušení principu nezasahování veřejné moci do rozhodování občanů, a podmínka nezákonnosti by tak byla dána,“ uvedl předseda volebního senátu Vojtěch Šimíček.

Projekt OC Corso Americká vznikal deset let

Projekt obchodního centra Corso Americká nedaleko středu města připravoval developer Amádeus deset let. Měl vzniknout na místě zbouraného domu kultury. Plánovanou stavbu za 2,5 miliardy korun ale místní občané v lednovém referendu odmítli. Odevzdali téměř 55 tisíc hlasů, více než 35 tisíc z nich se vyjádřilo proti stavbě. Referendum tak zavázalo představitele města, aby zákonnými prostředky stavbě zabránili. Město nyní s developerem jedná o dalším osudu stavebního pozemku.

Do konce roku Plzeň vyhlásí na území po zbouraném domu kultury architektonicko-urbanistickou soutěž. Půjde o území o rozloze 2,4 hektaru poblíž centra města. „Rád bych, aby se schválila už na podzim, abychom na jaře měli výsledek,“ řekl náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD).

Pozemek pro obchodní centrum
Zdroj: ČT24

Aktivisté upozornili na možnou podjatost, územní řízení se tím zdrží

Ministerstvo pro místní rozvoj nyní na popud aktivistů řeší podjatost úřadů rozhodujících o územním řízení na stavbu zmíněného obchodního centra v Plzni. To stále běží. Územní řízení už bylo kvůli údajné podjatosti převedeno z plzeňského stavebního úřadu do Rokycan. Aktivisté se ale proti rozhodnutí odvolali k MMR. Pokud ministerstvo uzná verdikt kraje o podjatosti jako chybný, celý proces by se vrátil do Plzně. Pokud bude rozhodnutí v pořádku, pokračovalo by se zřejmě v Rokycanech.

Jan Petřík, právní zástupce pražské firmy Amádeus, chápe kroky aktivistů jako snahu „zdržovat co nejdéle územní řízení“, které podle něj nepodléhá místnímu referendu, protože ho provádí stavební úřad, který je orgánem státní správy. Po možné správní žalobě mohou ještě aktivisté podat kasační a ústavní stížnost. Také Amádeus podle Petříka podal odvolání ke kraji. Nesouhlasí s tím, že se podjatost řeší až půl roku po referendu. Požaduje, aby územní řízení pokračovalo co nejdříve. „Dle správního řádu se případná podjatost musí řešit bezodkladně poté, co vznikne její důvod. Pokud se neřeší bezodkladně, tak je zahlazená,“ uvedl.

Pozemky Amádeus nabídl městu za 1,4 miliardy

Amádeus minulý měsíc navrhl městu, že si může za 1,4 miliardy korun koupit pozemky, kde má stavba Corso Americká vzniknout. V ceně jsou podle investora i vložené investice a ušlý zisk. Zastupitelé ale koncem května nabídku odmítli. „Radnice s námi dále jedná, ale zatím jsme se na ceně neshodli a budeme jednat dál,“ uvedl Petřík. 30. června Amádeus končí nájemní smlouva na okrajové pozemky, bez nichž by podle radnice nemohl centrum postavit.