Táborskou čokoládu už ochutnali i bruselští poslanci. A vy?

Tábor - Muzeum čokolády a marcipánu v Táboře, které vzniklo díky dotaci z fondů Evropské unie, se vypravilo s několika kufry originálních pralinek přímo za poslanci do Bruselu. Přijeli jim představit konkrétní výsledek evropského projektu, a to navíc s pralinkami, v jejichž výrobě je právě Belgie evropskou velmocí. Podle reakcí europoslanců prý ale nebylo pochyb, že uspěli.

Originální táborské pralinky se vyrábějí v muzejní cukrárně. Kdyby evropští poslanci přijeli, mohli by si tam suvenýr vyrobit i sami. Navzdory tradici belgických pralinek evropským poslancům chutnaly i ty české. „Přišli, vzali si čokoládu, pochválili, mysleli si samozřejmě, že je to jejich čokoláda, ale není to vůbec pravda, a chutnala jim,“ říká Lukáš Hůlka, ředitel Muzea čokolády a marcipánu Tábor.

Už krátce po svém otevření se muzeum stalo vyhledávanou turistickou atrakcí. Od září do dubna ho navštívilo přes dvacet tisíc lidí a teď v období školních výletů se v něm střídá jedna třída za druhou. Na podzim se muzeum vydá do Bruselu znovu, tentokrát i s exponáty a na delší dobu.

A kde se vůbec vzalo slovo čokoláda? Za jeho vznikem stojí Mayové. Konkrétně mayské chocol (horký) a atl (voda), tedy chocolatl neboli hořká voda. Už oni věděli, že má čokoláda léčivé účinky. Později její příznivý vliv na zdraví potvrdili i vědci. Tak například: čokoláda díky vysokému množství antioxidantů a flavonoidů chrání srdce a oběhový systém, pomáhá snižovat vysoký tlak, brání předčasnému stárnutí, snižuje riziko rakoviny a onemocnění kůže, posiluje kosti, dokonce může léčit i kašel a v neposlední řadě i uklidňuje a vyvolává pocity štěstí.

Evropští poslanci si osladili život originální českou čokoládou (zdroj: ČT24)