Proboštův betlém je v nové expozici, otevře v září

Třebechovice pod Orebem (Královéhradecko) – V nové budově muzea betlémů v Třebechovicích pod Orebem už je jeho nejznámější exponát – vyřezávaný Proboštův betlém. Mechanický komplex teď budou restaurátoři sestavovat a znovu zprovozní. Mají na to čas do 6. září, kdy do muzea, uzavřeného od roku 2011, opět přijdou první návštěvníci.

Betlém se po roce a tři čtvrtě vrátil z náhradních prostor vzdálených zhruba kilometr od muzea. Stejně jako předloni cestoval na podvalníku zabalený v kartonu a igelitu. Restaurátoři se přitom obávali o podmínky, které na něj čekaly – zatímco v depozitáři ho chladila klimatizace, venku musel čelit horku. „Je to veliký teplotní šok, rozdílná bude i vzdušná vlhkost. Na novém místě musíme betlém co nejrychleji odstrojit, aby mohl trochu vydechnout,“ řekl restaurátor betlémů Kamil Andres.

Zatímco však muzeum je nové, samotný Proboštův betlém na generální opravu stále čeká. Restaurátoři na něm sice v náhradních prostorách pracovali a dokonce zprovoznili některé z dosud nepohyblivých pásů, to ale nestačí. Na velkou opravu zatím shánějí Třebechovice a muzeum peníze. „Zatím jsou hrubé odhady, mohlo by jít o 10 až 15 milionů korun, časově by to mohlo trvat rok až rok a půl. Začínáme se rozhlížet po prostředcích z unie, protože město na to nemá peníze,“ přiblížil třebechovický starosta Jiří Němec.

Slavný třebechovický betlém postavili Josef Probošt a Josef Kapucián na přelomu 19. a 20. století. Má zhruba dva tisíce vyřezávaných dílů a 350 figurek. Betlém je částečně pohyblivý, 51 postav se pohybuje při práci a dalších 120 jezdí na několika pásech. Do roku 2011 byl hlavní atrakcí starého muzea betlémů, které však sídlilo v nevyhovujících prostorách. Město mu proto za 46 milionů korun vybudovalo nový objekt. Kromě velkého mechanického Proboštova betlému má třebechovické muzeum ve sbírkách na 300 betlémů z různých materiálů a různého stáří.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)