Chrastavské koupaliště ke koupání nevhodné - kvůli díře v zákoně

Chrastava - Druhým rokem bojuje město Chrastava proti způsobu, jakým se posuzuje kvalita vody na koupalištích. Na vině je podle něj nedávná změna zákona. Voda v tamním bazénu je už druhou sezonu hodnocena jako špatná, a koupání je proto jen na vlastní nebezpečí.

Chrastavské koupaliště je nádrž s betonovými břehy, ale s přírodní vodou. V minulých letech sice vždycky ideální nebyla, koupání se ale nemuselo zakazovat. Po změně vyhlášky ovšem voda už druhou sezonu úředně nevyhovuje a návštěvnost klesá. „Předtím se tu o víkendech vystřídalo třeba 300 lidí, teď je to kolem padesáti,“ stěžuje si správce koupaliště Miloš Laksar.

Koupaliště funguje ve městě už zhruba 80 let. Napouští se vodou z místního potoka. A právě v tom je kámen úrazu. Nejde o klasickou betonovou nádrž, kde se voda posuzuje přísněji. Proto jej loni město nechalo zařadit mezi přírodní koupaliště. U těch se ale zohledňují výsledky minulých sezon. „To znamená, že i kdyby tady byla voda vhodná pro kojence, stejně budeme mít v hodnocení, že je voda nevhodná ke koupání,“ konstatuje starosta Michael Canov (SLK).

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)

Betonový bazén se dá rychle vypustit a vyčistit. Proto se podle hygieniků hledí jen na aktuální čísla. „U přírodního koupaliště tohle tak snadno nejde. Z toho důvodu se zohledňuje i kvalita vody v minulých sezonách,“ vysvětluje Jana Kučerová z krajské hygienické stanice.

Areál v Chrastavě tak doplácí na to, že stojí mezi oběma kategoriemi. Dokud se nezmění zákon nebo skokově nezlepší čistota potoka, bude i nadále u vstupu upozornění, že je voda pro koupání nevhodná.